PREDSTAVLJENA KNJIGA KOLUMNA RUJANE JEGER "POSVE OSOBNO"

Knjiga "Posve osobno" Rujane Jeger u kojoj su okupljene autoričine kolumne objavljene u hrvatskome izdanju mjesečnika "Cosmopolitan" u razdoblju od 1999. do 2003. predstavljena je večeras u zagrebačkome klubu Gjuro II. u nazočnosti autorice. L

Nakladnik knjige je zagrebačka izdavačka kuća "Profil", a riječ je zapravo o drugom izdanju te knjige stalne kolumnistice hrvatskoga izdanja "Cosmopolitana".

U nizu od skoro pedeset kratkih feljtonskih zapisa autorica propituje fenomene s kojima se svakodnevno suočava urbana mlada žena.

Kako je zapisano na ovitku knjige, sabrane kolumne pisane su iz izrazito ženske, ponekad i feminističke pozicije, ali bez želje da se bilo koga osuđuje ili prosuđuje u govoru o svakodnevnim slabostima jer je kritičnost smekšana humorom, autoironijom i razumijevanjem za mala zadovoljstva.

Gošće večerašnje promocije bile su sadašnja glavna urednica hrvatskoga izdanja "Cosmopolitana" Silvana Menđušić i njezina prethodnica Alemka Lisinski koja je sada glavna urednica hrvatskoga izdanja mjesečnika "Elle" u kojemu također surađuje Rujana Jeger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknuvši kako je doista riječ o kolumnistici koja se odlikuje osobnim pristupom prema svim pitanjima o kojima piše, Menđušić i Lisinski odabrale su i interpretirale po jednu kolumnu koja po njima najviše i potvrđuje njihovo stajalište da je riječ o "posve osobnim kolumnama".

I dok se Lisinski odlučila za nešto "lakšu" kolumnu pod nazivom "Mit o idealnom muškarcu", Menđušić je odabrala kolumnu "Koliko je žrtava?" u kojoj Rujana Jeger iznosi svoja promišljanja potaknuta ubojstvom maloljetne djevojke iz Sinja Anđele Bešlić i posljedicama toga ubojstva.

Sama autorica odlučila se pak za kolumnu "Pišanje uz vjetar" u kojoj se na humorističan i autoironičan način osvrće na tako često prisutne savjete liječnika, kozmetičkih stručnjaka i manekenki kako treba dnevno popiti barem dvije litre vode, ali i na neminovne "posljedice" koje slijede onima koji te savjete prihvate.

Rujana Jeger, rođena Drakulić, rođena je u Zagrebu 1968. U rodnome gradu diplomirala je 1996. arheologiju na Filozofskome fakultetu. Živi u Beču. Prevodi, piše kolumne i za švedski časopis "Amelia" i bečki "Die bunte Zeitung". Prvi roman "Darkroom" objavila je 2001.

(Hina) xip yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara