predstavljena knjiga o istri austrijanca manfreda matzke

Knjiga na njemačkom jeziku ´Istrien Ein Reisebegleiter fuer Leser´ (Istra vodič za čitatelje) austrijskog pravnika Manfreda Matzke predstavljena je večeras u Muzeju ´Mimari´ u Zagrebu.

Riječ je o knjizi eseja u kojoj autor obrađuje nekoliko tema: istarsku povijest, jezične značajke, ljudske sudbine, kulinarske recepte, kuće i putove.

Knjiga je nastala u zadnje tri godine, a obrađuje sve ono što bi moglo biti bitno za posjetitelje najvećega hrvatskog poluotoka, s osobitim naglaskom na opise gotovo stotinjak gradova i sela koja, po autorovu mišljenju, najviše vrijedi posjetiti.

Matzka Istru posjećuje više od četrdeset godina, a u knjizi se osvrće i na širu okolicu, dajući budućim posjetiteljima nekoliko praktičnih uputa za putovanje.

Manfred Matzka rođen je 1950. u Donjoj Austriji. Pravnik je i predstojnik I. uprave u Predsjedništvu Ureda saveznog kancelara u Beču.

Od svoje osme godine stalan je posjetitelj Istre, a unazad pet godina on i njegova supruga Anica, kojoj je materinski jezik hrvatski, posjeduju malu seljačku kuću na Kvarneru.

Objavio je više knjiga iz pravne struke i jednu iz suvremene povijesti.

Odabrane dijelove iz knjige večeras je kazivala glumica Lucija Stamać, a u glazbenom dijelu programa nastupila je Dunja Knebl, otpjevavši nekoliko narodnih istarskih pjesama. Predstavljanje je priredio Austrijski kulturni forum.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara