Predstavljena knjiga o slavonskim pučkim prorocima i svecima

Knjiga "Slavonski pučki proroci i sveci: studija iz pučke pobožnosti Slavonije" etnologa Žarka Španičeka predstavljena je danas u Matici hrvatskoj.

U knjizi se obrađuju nekonformistički mistički oblici pobožnosti, prastara vjerovanja i obredni postupci, koji su povezani s pučkim prorocima, svecima i misticima.

Na temelju male sakralne arhitekture - raspela, križeva, fasadnih kapelica, čiji je nastanak potaknut ispunjenjem zavjeta, mjestima ukazanja, izvorima vode i često nepoznatim ljudima iz puka, Španiček je počeo proučavati pučku pobožnost.

Španičekova knjiga bavi se područjem koje je u znanosti bilo jedva primjetljivo, rekao je recenzent Vitomir Belaj, dodavši da je pučka pobožnost uvijek bila u zrakopraznom prostoru, jer se njome nije bavila ni etnologija ni crkva.

Zbog toga, objavljivanje te knjige visok je domet hrvatske etnologije, istaknuo je Belaj. Po njegovim riječima, autor je pokazao zavidno poznavanje kršćanske literature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Recenzent Emanuel Hoško drži da je vrijednost knjige u tome što ona nastoji objasniti pojam kršćanske svetosti i duhovnosti, jer uspoređuje sve religijske utjecaje na ovim područjima.

Kako se ni teologija ni sociologija ne bave tim fenomenom, izmiče nam važan dio hrvatske pučke kulture i realizacije vjere, ocijenio je Hoško. Etnologija i Španičekovo pionirsko djelo krče put drugim znanostima, dodao je Hoško.

Španičekovom knjigom htjeli smo pogotovo doprinijeti povijesti Srijema koji je bio potpuno u domeni srpske historiografije, rekao je urednik knjige Mato Artuković.

Knjigu je objavio Hrvatski institut za povijest - podružnica za

povijest Slavonije, Srijema i Baranje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara