Predstavljena knjiga "Više od zadanoga" sestre Rebeke Jadranke Anić

Knjiga "Više od zadanoga Žene u Crkvi u Hrvatskoj u 20. stoljeću" časne sestre Rebeke Jadranke Anić u izdanju Franjevačkog instituta za kulturu mira u Splitu predstavljena je večeras u prostorijama Tribine grada Zagreba.

Riječ je o neznatno promijenjenoj doktorskoj disertaciji na pet stotina stranica koju je sestra Anić obranila na Katoličkom bogoslovnom fakultetu (KBF) Sveučilišta u Beču, istaknuo je ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Bože Vulete.

To znanstveno djelo, rekao je Tonči Matulić sa zagrebačkog KBF-a, autorica je podijelila u četiri poglavlja: 1. Žene u Crkvi u Hrvatskoj - ocrt sadašnjosti, 2. Žene u Crkvi u Hrvatskoj u predkomunističkom razdoblju, 3. Žene u Crkvi u Hrvatskoj u komunističkom razdoblju i 4. Ishod istraživanja i pogled u budućnost.

Istražujući pitanje žena u našoj Crkvi, autorica je, kako ističe, tražila odgovore na pitanja koja su je posebno zanimala, primjerice: Zašto je feminizam u Hrvatskoj, općenito u Katoličkoj crkvi posebno tako negativan pojam?

Takvo znanstveno istraživanje crkvene i društvene problematike žena u rasponu od jednog stoljeća, koje želi objasniti današnji mentalitet i potaknuti promjene u položaju i ravnopravnosti žena, po sebi je do sada jedinstveno na našem teološkom području, zapisao je u recenziji Nediljko Ante Ančić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako dodaje Ančić, djelo je namijenjeno ponajprije teološkoj struci i crkvenoj javnosti, zatim osobito ženama koje se hoće na bilo koji način boriti protiv različitih oblika podređenosti i diskriminacije u Crkvi te izboriti ravnopravnost s muškim spolom.

Željka Jelavić iz Centra za ženske studije u Zagrebu, očitovavši se kao ateistica, napomenula je kako je riječ o knjizi iz koje se mnogo toga može naučiti i kako će knjigu preporučiti u Centru.

Autorica sustavno prikazuje temu i zanimaju je brojna pitanja, primjerice tko je pisao o ženama u 20. stoljeću pa sve do šutnje koja je zapravo ono što najviše i prati to pitanje u prošlom stoljeću, kazala je Jelavić.

(Hina) xsdju ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara