PREDSTAVLJENA KNJIGA "ZAPADNA HRVATSKA

Knjiga "Zapadna Hrvatska u Drugom svjetskom ratu" preminulog riječkog povjesničara Antona Girona u izdanju riječke izdavačke kuće "Adamić" predstavljena je na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Direktor "Adamića" Franjo Butorac kazao je da je proizašla iz Gironove doktorske disertacije obranjene 1998. godine. Knjiga je podijeljena u dva dijela, od početka Drugog svjetskog rata do kapitulacije Italije te u narednom razdoblju njemačke okupacije do kraja rata a obuhvaća područje Istre, Hrvatskog primorja, kvarnerskih otoka, Gorskog kotara i dijela Like.

Urednik izdanja Milan Zagorac istaknuo je da je njena posebna vrijednost jer sintetizira jednu povijesnu sliku iz različitih, često tada neprijateljskih izvora za razliku od do sada uglavnom jednostranih prikaza. Zagorac je rekao da je knjiga u pripremi imala više od tisuću kartica teksta te da je bio potreban veliki trud da se svede na obim tiskanih petstotinjak stranica.

Knjiga je bogato znanstveno opremljena s indeksima, kazalima zemljopisnih pojmova i osobnih imena, popisom i tumačenjem kratica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anton Giron je preminuo u siječnju ove godine te je dio poslova vezanih uz pripremu knjige za objavljivanje obavila njegova supruga Manon Giron.

Rodio se u Dubrovniku 1936. godine. Uz ostalo je radio kao kustos u Muzeju narodne revolucije Rijeka (današnji Muzej grada Rijeke), profesor na Pedagoškoj akademiji u Rijeci, direktor riječkog Državnog arhiva, viši asistent u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU.

(Hina) xdsil ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara