PREDSTAVLJENA KNJIGA ZVONKA LETICE O TELEVIZIJSKOM NOVINARSTVU

Knjiga dugogodišnjeg radijskog i televizijskog novinara Zvonka Letice "Televizijsko novinarstvo Temelji profesionalizma" predstavljena je danas u Novinarskom domu.

U ovom sveučilišnom priručniku namijenjenom studentima novinarstva, objavljenom u nakladi zagrebačkog Disputa, Letica obrazlaže i približava temeljne pojmove televizijskog novinarstva i opisuje brojne zahtjeve koji se postavljaju pred profesionalno televizijsko novinarstvo.

Po riječima recenzenata Letica na više od 400 stranica iznosi i usustavljuje građu o trajnim no prečesto zanemarivanim temeljnim pravilima televizijskog novinarstva.

Osim teoretskih okvira o televiziji kao mediju, novinaru, etici, umijećima govora, izrade tekstova raznih žanrova i stvaranja slike, autor donosi i niz primjera, autobiografskih isječaka i upozorenja iz svog pedesetogodišnjeg novinarskog iskustva.

U popratnom tekstu izdanja navodi se da se Leticin pristup televiziji temelji na "angloameričkoj teoriji i praksi, ali uz selektivno prilagođavanje pravila struke hrvatskim prilikama, sve u želji za uspostavom jasnih kriterija za vrednovanje dobrog u odnosu na loše televizijsko novinarstvo".

Uz profesore i predavače na dva zagrebačka studija novinarstva Stjepana Malovića, Damira Matkovića i Nadu Zgrabljić o Letičinoj knjizi danas su u Novinarskom domu govorile i njegove kolegice Mirjana Rakić i Tena Perišin.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvonko Letica (1924, Prag) danas je umirovljenik a novinar je postao kao student prava, u Studentskom listu u Zagrebu. Godine 1950. dospio je u vanjskopolitičku redakciju Radio Zagreba, a 1958. otišao na četiri godine u New York za dopisnika Jugoslavenske radiotelevizije i istodobno radio na Radioteleviziji OUN.

Na Televiziji Zagreb je počeo raditi 1965. Tri godine bio je dopisnik iz pet nordijskih zemalja, a TVZ je napustio 1985. Otada do 1996. bio je dopisnik Švedske radiotelevizije iz Hrvatske.

Od 1968. - iz vremena sovjetske agresije na Čehoslovačku - Zvonko Letica je persona non grata za Sovjetski Savez i sve istočnoeuropske režime, sve do pada Berlinskog zida 1989.

Na Letičinu dugogodišnju televizijsku djelatnost okupljene je danas podsjetio i kratki film napravljen od isječaka iz njegovih reportaža i dokumentarnih emisija, zapamćenih i po frazi "hvala na pažnji" kojom je taj novinar završavao gotovo svako svoje pojavljivanje pred kamerom.

(Hina) am az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara