Predstavljena monografija o povijesti akademije likovnih umjetnosti

Monografija "Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu 19072003" predstavljena je večeras u Muzeju "Mimari" u Zagrebu.

Knjiga na 750 stranica velikog formata, s više od tri tisuće fotografija likovnih radova, dekana, nastavnika i svih bivših studenata, kako je rečeno, povijesni je pregled hrvatske likovne umjetnosti 20. stoljeća.

Urednica monografije Dubravka Babić kazala je da je rad bio planiran za devedesetu obljetnicu ALU-a (1997.), ali se zbog opsežnosti posla otegnuo do 2002.

Knjiga je pokazatelj goleme uloge Akademije u povijesti i suvremenosti hrvatske likovne umjetnosti, u kojoj se teži spoznaji specifična izražavanja ljudskog duha što je obilježilo 90 godina Akademije kao simbol snage i neuništivosti hrvatske kulture, rekla je Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dekan ALU-a Zlatko Kauzlarić Atač kazao je da je riječ o knjizi sjećanja i pamćenja. "To je dug našim časnim učiteljima koji su prije devedeset i pet godina uspostavili sustav institucionalnog školovanja na području umjetnosti, koje prije nije postojalo", istaknuo je dekan.

ALU je danas sa šest odsjeka otvoren svemu što je korisno u izobrazbi budućih likovnih stvaratelja. Suvremena umjetnost sve više korespondira s modernom znanošću i tehnikom. Moramo pronalaziti nove primijenjene metode i uspostaviti vezu između prošlih procesa i novih interpretacija umjetničkog stvaranja u budućnosti ALU-a, dodao je je Kauzlarić Atač.

Monografijom otvaramo novo Akademijino poglavlje koje će pisati novi ljudi. Želim im budućnost u kojoj će umjetnost, zajedno sa znanošću i obrazovanjem, zauzimati bolje mjesto u društvu, zaključio je dekan ALU-a.

"Privremena viša škola za umjetnost i umjetni obrt", koju baštini ALU kao svoj početak, utemeljena je 19. listopada 1907., s namjerom da zaustavi odlazak talenata na studije u europske metropole. D. Babić je podsjetila da je Škola uskoro postala jedna od najozbiljnijih i najcjenjenijih likovnih ustanova u ovom dijelu Europe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara