predstavljena monografija o slikarskom i kiparskom opusu šime perića

Monografija o slikarskom i kiparskom opusu Šime Perića, autora Tonka Maroevića i Mladenke Šolman, predstavljena je danas u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (DHLU) u Zagrebu.

Recenzent Zdenko Rus istaknuo je kako je ta monografija iznimno važna za poslijeratnu hrvatsku umjetnost, osobito za doba kidanja ideoloških i dogmatskih stega i estetike socrealizma, te za uranjanje u posve novo povijesno ozračje umjetnosti.

Monografija je dug slikaru i kiparu koji se svojim djelom odužio osobnom poslanju i sredini u kojoj je živio i djelovao, rekao je Zdenko Rus, dodajući kako Šime Perić pripada "najužoj jezgri slikara koji su slikajući za sebe ostvarili umjetničke horizonte za druge".

Tu spadaju i predstavnici neogeometrijskog smjera u apstraktnom slikarstvu Prica, Murtić, Kulmer, Kalina, Seder, Vaništa, Gattin, Petlevski, Dogan, Ivančić, Postružnih, Gliha i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dvoje autora monografije, pisci uvodnih studija, vrsni su stručnjaci za slikarstvo i za kiparstvo, rekao je Rus, dodajući kako su oni predstavljajući Perićev slikarski i kiparski rad odabrali sličan model interpretacije, kronološko - analitički.

O monografiji su govorili i dekan Akademije likovnih umjetnosti Zlatko Kauzlarić Atač, Mladenka Šolman, Tonko Maroević, a na kraju je zahvalio Šime Perić.

U DHLU-u je otvorena manja Perićeva izložba slika i skulptura.

Nakladnik monografije je zagrebačka Akademija likovnih umjetnosti uz novčanu potporu Ministarstva kulture i Gradskog ureda za kulturu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara