Predstavljena Papina knjiga "Ustanite, hajdemo!"

U perspektivi spasenja, u božanskom upravljanju ljudskim koracima može se razumjeti duboko poštovanje Svetoga Oca prema povijesti i predaji svakoga naroda i Crkve, izjavio je danas u Kulturno informativnom centru u Zagrebu zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić predstavljajući hrvatsko izdanje Papine knjige "Ustanite, hajdemo!" L

"Papa ne niječe da je oduvijek osjećao iskrenu ljubav prema svemu što u sebi nosi djelić njegove domovine i povijesti njegova naroda", napomenuo je Bozanić i dodao kako ga je njegova duboka pobožnost prema Crnoj Gospi iz poljskoga Czestochowa potaknula da kao Petrov nasljednik za svoje prvo putovanje odabere svetište Djevice iz Guadalupe u Meksiku.

Bozanić je poručio kako su iz poštovanja koje Sveti Otac iskazuje prema prošlosti i domovini jasnija njegova neprekidna upozorenja europskim narodima da ne zaborave svoje kršćanske korijene.

Sjećati se, znači dublje razumjeti sadašnjost i s nadom se otvoriti budućnosti utemeljenoj na beskrajnoj vjernosti Bogu, rekao je Bozanić i dodao kako Sveti Otac naglašava da se biskup ne smije oslanjati na ljudske snage nego isključivo na snagu Duha Svetoga.

Na novinarski upit o stanju ekumenizma u Hrvatskoj, Bozanić je naglasio kako se na tom polju u Crkvi i moli i radi.

Osim suradnje s pravoslavnim i reformiranim kršćanima, Katolička crkva je otvorena i međureligijskom dijalogu s nekršćanskim zajednicama, istaknuo je Bozanić najavljujući predbožićno molitveno okupljanje sa židovskom i islamskom vjerskom zajednicom.

Duboka povezanost Poljske i Katoličke crkve govori puno i nama, jer je i naše stanje slično njihovu, napomenuo je Bozanić, odgovarajući na upit o našem odnosu prema Domovinskom ratu i transkriptima iz vremena predsjednika Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bit će nam onako kako se mi sami odnosimo prema svojemu i svojima i kako mi to vrednujemo uvažavajući realno, napomenuo je Bozanić i dodao kako u tom pamćenju ne trebamo ono što osjećamo kao teret.

Unatoč izravnom ne spominjanju kršćanstva u Ustavu Europske unije, kršćanstvo se neizravno spominje svojim vrijednostima, istaknuo je Bozanić i dodao kako taj ustav priznaje važećim sve dosadašnje potpisane ugovore Crkve i države.

Što se pak tiče Europe, ona će biti onoliko kršćanska, koliko će kršćani u njoj živjeti kršćanski, rekao je Bozanić.

O Papinoj knjizi koju je objavio splitski "Verbum" govorio je i ravnatelj te izdavačke kuće Miro Radalj i urednik Petar Balta.

Knjigu "Ustanite, hajdemo!" (165 str.) na hrvatski jezik preveo je Matko Mrkonjić.

Papa Ivan Pavao II. u knjizi kroz šest poglavlja piše o svom zvanju, biskupskoj djelatnost, znanstvenim i pastirskim obvezama, biskupovu očinstvu, kolegijalnosti, Bogu i hrabrosti.

(Hina) xmk ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara