Predstavljena Rawlsova knjiga "Pravo naroda"

Hrvatsko izdanje knjige sastavljene od monografije "Pravo naroda" i ogleda "Preispitivanje ideje javnog uma" uglednog američkog političkog filozofa Johna Rawlsa predstavljeno je danas u zagrebačkoj knjižari "Profil Megastor".

Nakon pitanja o unutarnjem uređenju liberalnog društva, kojima se Rawls (1921.-2002.) bavi u knjigama "Teorija pravednosti" i "Politički liberalizam", u knjizi "Pravo naroda" nastoji izložiti koncepciju liberalne vanjske politike.

Monografija "Pravo naroda" i ogledi "Politički liberalizam" nastavljaju se na najvažnije Rawlsovo djelo "Teoriju pravednosti", u kojem nastoji odgovoriti na pitanje kako organizirati pravedno uređenje u državi različitih kulturnih zajednica, istaknuo je na predstavljanju profesor s riječkoga Pravnog fakulteta Miomir Matulović.

Rawls u "Pravu naroda" nastoji pak objasniti kako je moguće svjetsko društvo liberalnih i pristojnih naroda.

No, kako je rekao prof. Matulović, "problem je što liberalna vanjska politika nije jednoznačna s unutarnjom, odnosno ako je unutarnja politika liberalna, ne znači nužno da je takva i vanjska politika".

Tako između dvaju koncepata državnih odnosa, poznatih kao politički realizam i kozmopolitizam, Rawls nastoji pronaći treći put koji naziva realističnom utopijom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Realističnom utopijom Rawls nudi skup načela koja pristojnim i liberalnim državama omogućuju život u miru.

John Rawls rođen je u Baltimoreu. Doktorirao je na Princetonu 1950., gdje je i radio. Predavao je i na Sveučilištu "Cornell", a nakon 1976. postaje profesorom na Harvardu.

Članci koje je objavljivao 50-ih i 60-ih godina kulminiraju teorijom pravde (1971.) revolucionirajući političku filozofiju i oživljavajući teoriju društvenog ugovora.

Knjigu je objavio zagrebački izdavač "KruZak". Ta je kuća već izdala Rawlsovu knjigu "Politički liberalizam", a odlučila je objaviti i njegove sabrane članke te "Teoriju pravednosti".

(Hina) xmvr ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara