Predstavljena "Suvremena umjetnost" Catherine Millet

Knjiga francuske likovne kritičarke Catherine Millet "Suvremena umjetnost", prva u ediciji Muzeja suvremene umjetnosti i Hrvatske sekcija Međunarodne udruge kritičara umjetnosti (AICA), predstavljena je večeras u Zagrebu u nazočnosti autorice.

Knjiga malog formata, koja na oko stotinu stranica obrađuje osnovne probleme suvremene umjetnosti, po riječima urednice Nade Beroš, odlikuje se "jasnoćom misli i zaključaka, bez mistifikacija, bujnih slika i metafora".

Autorica spada među najcjenjenije interpretatore umjetnosti danas, ocijenio je predsjednik Hrvatske sekcije AICA Darko Glavan.

Dodao je da je žanr "male enciklopedije", u kojem se pojavila knjiga, obogaćen i osobnim pogledom autorice.

Catherine Millet je, komentirajući pohvale njenom naporu u određivanju pojma suvremene umjetnosti, kazala da je knjigu pisala u kontekstu polemika i napada ekstremne desnice na suvremenu umjetnost, što je iziskivalo definiranje pojmova. Napomenula je međutim da se danas definiranje pojmova ne smatra toliko važnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Došlo je do promjena, tržište je prigrabilo suvremenu umjetnost, pa kritičari i kustosi moraju odigrati svoju ulogu, rekla je.

Ocjenjujući značaj knjige za hrvatsku javnost, Nada Beroš je kazala da "naša edukacija o umjetnosti završava prije Drugog svjetskog rata" te da se u Hrvatskoj "nitko ne usudi upustiti u pisanje" takvih knjiga.

Suvremena umjetnost stalno tjera kritičare i kustose da mijenjaju stav o umjetnosti te ju je teško odrediti, kazao je N. Beroš.

Catherine Millet urednica je časopisa Art press, nagrađivana selektorica niza izložaba širom svijeta, te autorica niza knjiga.

(Hina) xiluc yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara