PREDSTAVLJENI MEMOARI IRINE ALEKSANDER

"Tko je bila Irina Aleksander?" pitanje je koje je ostalo bez odgovora i nakon današnjeg predstavljanja memoara "Svi životi jedne ljubavi" te, kako je nazivaju, "mitske figure međuratnog literarnog Zagreba".

Za Irinu Aleksander nije sigurno niti kada je rođena, tvrdi Boris Zakošek iz riječkog Državnog arhiva, koji je popisivao njezin arhiv u Ženevi, gdje je ona 2002. umrla u 102. godini.

Arhiv je već trebao biti otkupljen, no kako je Irina Aleksander u međuvremenu umrla, najprije se mora riješiti ostavinska rasprava. Zakošek je izvijestio da ostavinska rasprava još nije niti počela jer se u St. Peterburgu, koji je ona navodila kao grad svog rođenja, ne mogu pronaći podatci o tome.

O Irini Aleksander govori se da je bila sovjetska špijunka, što zbog velikog broja uništenih dokumenata još nema dokaza, te da je, osim poslovnog, imala i ljubavni odnos s Krležom.

Pomalo sam razočaran memoarima jer samo očekivao da će biti otvoreniji, u njima se ništa ne doznaje niti o njezinoj vezi s tajnim službama, niti o tome kakav je bio njezin odnos s Krležom, rekao je književni kritičar Velimir Visković na predstavljanju u Hrvatskom kulturnom klubu.

Zanimljiv dio memoara su Krležini monolozi o vlastitoj biseksualnosti, istaknuo je Visković, izrazivši uvjerenje da Krleža ipak nije bio homoseksualan, već je pokušavao bolje razumjeti međuspolne odnose i "ući u glavu žene".

Iz nekih indicija ostavljena je mogućnost da je između Irine i Krleže postojala neka vrsta ljubavi, a to se osjeća i kad ona piše o Krležinoj supruzi Beli - sa sarkazmom i rivalstvom, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"S kolikom je mržnjom Irina pisala o Beli, toliko je voljela Krležu", rekao je književni kritičar Branimir Donat. On drži da je knjiga vrijedna jer za sobom ostavlja puno nenapisanog.

Leksikografkinja Dunja Detoni Dujmić rekla je da je Irina Aleksander memoare napisala u tri tematska bloka - književnom, osobnom i povijesnom. Bitnim smatra da ih je počela pisati kao 80-godišnjakinja, s distancom, svjesna da "je od svih njenih suvremenika sudbina upravo njoj dala posljednju riječ".

"Knjigom 'Svi životi jedne ljubavi' legenda o Irini dobila je znanstveni temelj", naglasila je Detoni Dujmić.

U memoarima, koje je uredila Irena Lukšić, objavljeni i podaci iz obiteljskih arhiva, bibliografija njenih radova i tekstova o njoj te leksikon slavnih osoba 20. stoljeća s kojima je prijateljevala.

Irina Aleksander (?St.Peterburg, 1900.- Ženeva, 2002.) emigrirala je iz Rusije u vrijeme građanskog rata te se s mužem i sinom (koji je umro od tajanstvene bolesti) nastanila u Zagrebu. Brak joj se raspao te se vraća u Lenjingrad gdje je angažirana na kulturnim projektima.

Za Zagrepčanina Božidara Aleksandera udaje se 1926. u Beču, a u kući u Đorđićevoj u Zagrebu drži salon u kojem se okuplja ondašnja kulturna elita "lijevog" svjetonazora.

Iz Zagreba odlazi 1941., nakon čega živi u New Yorku, Parizu i Ženevi. I sama je pisala beletrističke i literarno-kritičke tekstove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara