PREDSTAVLJENI MEMOARSKI ZAPISI VELJKA BARBIERIJA "PROTIV VJETRA"

Memoarski zapisi Veljka Barbierija "Protiv vjetra", o autorovu svestranom životnom i profesionalnom putu, predstavljeni su danas u Muzeju Mimara.

Knjiga ima petnaestak poglavlja, a sadržajno se sastoji od dva dijela. U prvom dijelu Barbieri govorio o svom djetinjstvu u rodnoj Makarskoj, odlasku u partizane, služenje u mornarici nakon rata, radu u "Končaru" i o bratu Frani, poznatom novinaru.

Drugi dio počinje novijim razdobljem s pričom o ACI-ju, hotelu "Mozart", te susretima s Veljkom Kadijevićem, Franjom Tuđmanom, Ivicom Račanom, Brankom Mamulom, Stjepanom Mesićem.

U knjizi sam želio svjedočiti na iskren i pošten način, ispričati istinu o sebi koja nije niti na strani onih koji me kleveću niti na strani onih koji me neumjereno glofiriciraju, rekao je Barbieri.

Dodao je da nikada nije mijenjao vrijednosti koje je rano prihvatio - poštenje, obzir prema drugima, spremnost da se pomogne slabijima, antifašizam i demokratičan pogled na svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kad god sam krenuo nešto raditi bio sam u sukobu s vladajućom politikom, rekao je, naglasivši da se je tako bilo još od partijskih funkcionara, preko HDZ-ove vlasti do današnje koalicijske vlasti.

Nazvavši sebe "antipolitičarem", Barbieri napominje da se na skorašnjim izborima politički aktivirao (nositelj liste ASH) jer "osjeća da nešto mora napraviti".

Urednik knjige, Amir Muzur, Barbierove memoare naziva pričom o borbama, usponima i čeličnoj volji. Da je kao kredo odabrao jedrenje niz, umjesto protiv političkih vjetrova, Barbieri bi odavna bio bogataš, ministar ili oboje, ocijenio je Muzur.

Iz knjige se vidi da je Barbieri čovjek koji je sedam desetljeća ostao svoj, upravan i dosljedan sebi, rekao je direktor izdavačke kuće "Adamić" Franjo Butorac, dodavši da je to dokazao od prijeratnih vremena do danas kada se kandidira za Sabor.

Knjigu je objavila riječka izdavačka kuća "Adamić".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara