Predstavljeni znanstveni projekti za reformu školstva

ČETIRI projekta vrijedna 3,4 milijuna kuna, koja bi trebala dati stručnu podlogu za promjene u hrvatskom školstvu, predstavljena su danas u Ministarstvu prosvjete i športa u Zagrebu.

Sudionici na projektima - Ministarstvo znanosti i tehnologije, Ministarstvo prosvjete i športa i Institut otvoreno društvo Hrvatska (IODH) - potpisali su pred novinarima ugovor o međusobnim obvezama. Taj dokument dodatak je Pismu o suradnji hrvatske Vlade i IODH-a koji je zaključen prije dvije i pol godine.

Projekte će stručno voditi Centar za istraživanje i razvoj obrazovanja koji je prema pismu o suradnji utemeljen u okviru Instituta za društvena istraživanja.

Ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar rekao je da se od projekata koji će se ostvariti u sljedeće dvije godine očekuje pomoć u rješavanju ključnih pitanja u odgoju i obrazovanju.

Izvršni direktor IODH-a Tomislav Reškovac izjavio je da se Institut nema namjeru miješati u sadržaj obrazovanja, nego da mu je svrha poduprijeti stručnu raspravu koja bi omogućila ´zdravo´ javno odlučivanje o tako važnim stvarima.

Voditelj projekta tzv. eksterne evaluacije Petar Bezinović najavio je uvođenje državne mature, ali je dometnuo da o tome ´ne može biti govora prije 2005.´.

Ta mjera vanjskoga vrednovanja školskoga uspjeha, koja je u posljednjim rasprava nepodijeljeno istaknuta kao neprijeporna potreba na kraju srednjoškolskog obrazovanja, projektom će doći do ´čvrstih pokazatelja za daljnje planiranje´.

Predstavljeni projekti odnose se na razvoj modela tzv. predtercijarne škole (primarno i obvezno obrazovanje), cjeloživotnog obrazovanja učitelja i nastavnika, ocjenu nastavnih planova i programa itd.

Ministar Strugar odbacio je tvrdnje kako su navedeni projekti pokušaj nadomještanja nesposobnosti stručnih službi Ministarstva te izjavio da je to uobičajena stručna potpora u odlučivanju koja nije u suprotnosti s nadležnostima i obvezama Ministarstva prosvjete i školstva.

Predstavljeni projekti prvi su zajednički posao kojeg je potaknulo pismo iz 2000. Institut Otvoreno društvo Hrvatska u deset godina postojanja, zaključno sa 2002., uložio je u razne projekte u Hrvatskoj 38,5 milijuna američkih dolara, od čega najviše u obrazovanje - 8,3 milijuna.

U sektoru obrazovanja IODH je izdvajao za programe stipendiranja učenika i studenata, za potporu ljetnim školama, za gostovanja profesora, tiskanje stručne literature i druge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara