predstavnici mečelja moraju do sutra 9 sati dostaviti bankovna jamstva

Predstavnici ruske tvrtke Mečelj trebali bi hrvatskoj Vladi do sutra u 9 sati dostaviti bankovna jamstava, a ako to ne učine, Vlada će aktivirati ostale ponuđače koji su zainteresirani za kupovinu sisačke Željezare, izjavio je večeras ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Prije sutrašnje sjednice Vlade na kojoj bi se trebala donijeti konačna odluka o sudbini Željezare i njezinih 1700 radnika, ministar Jurčić, predstavnik vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović i zamjenica stečajnog upravitelja Željezare Blanka Andučić-Orešić sastali su se večeras s predstavnicima dvaju sindikata Željezare i lokalnim čelnicima Sisačko-moslavačke županije kako bi razmotrili stanje nastalo zaključivanjem ugovora s Mečeljom, odnosno tvrtkom Conares Tradingom u pogledu obaveza prema radnicima.

Jurčić je kazao da od Mečelja traže da ugovor o prodaji bude u skladu s hrvatskim zakonodavstvom, na hrvatskom jeziku i da dostavi bankovno jamstvo od 6 milijuna eura kojim bi se namirilo pola godišnjih bruto plaća radnika u slučaju da Rusi raskinu ugovor prije isteka razdoblja od pet godina.

Na pitanje što će se dogoditi ako Mečelj do sutra ne dostavi traženo jamstvo, Jurčić je ustvrdio da će se aktivirati drugi ponuđači i na taj način pronaći zadovoljavajuće rješenje za radnike koji će biti zbrinuti na način dogovoren sa socijalnim partnerima. Dodao je da se o radnicima brine hrvatska Vlada koja je u cijeli ovaj posao ušla radi rješavanja socijalnog statusa radnika Željezare. Zadatak je Vlade, a ne poslodavaca, da se brinu o sudbini radnika, jer se poslodavci vode svojim interesima, rekao je Jurčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Stoga želimo čvrsta jamstava da će novi vlasnici Željezare zadržati radnike minimalno u roku od pet godina´, rekao je Jurčić, a bankovno novčano jamstvo želimo zbog naknade štete u slučaju nepoštivanja tog dijela ugovora.

Na pitanje da li Mečelj ostaje u poslu, Jurčić je kazao da je Mečeljeva ponuda nominalno najbolja, a na pitanje da li su na današnjem sastanku s predstavnicima Mečelja dobivena tražena jamstava, odgovorio je da predstavnici s kojima su razgovarali nemaju ovlaštenja da ih daju. Stoga je predstavnik Mečelja za istočnu Europu Victor Trigubko zatražio pismeni zahtjev za jamstvom. Hrvatska strana mu je zahtjev proslijedila i odgovor na njega zatražila do sutra do 9 sati, rekao je Jurčić.

Dogovor je da se sutra vidi stvarno stanje stvari i ponude, pa bi Vlada na temelju prikupljenih dokumenata odluku o prodaji Željezare mogla donijeti na sjednici zakazanoj za drugi četvrtak, rekao je Jurčić. Napomenuo je da bi se do te sjednice Vlade trebale pripremiti sve izmjene ugovora i priložiti sva tražena jamstva kako bi se ugovor mogao i potvrditi.

Na pitanje čemu onda pozivi drugim ponuđačima, Jurčić je kazao da u situaciji ´kada imate jednog ponuđača, on onda ima monopolistički položaj - s više ponuđača poboljšavate svoju pregovaračku poziciju´. Nastup Mečelja je pogoršao Hrvatskoj pregovaračku poziciju jer je rastjerao ostale ponuđače, rekao je Jurčić u izjavi prije početka sastanka, koji je u tijeku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara