Predstavnicima BiH dopušten posjet zatočenicima u Guantanamu

AMERIČKA vlada odobrila je molbu vlasti Bosne i Hercegovine da se njenim predstavnicima dopusti posjet bazi Guntanamo na Kubi gdje se među više stotina osoba osumnjičenih za suradnju s terorističkom mrežom Al-Quaide u pritvoru nalazi i nekoliko bosansko-hercegovačkih državljana.

Kako u utorak tvrdi sarajevsko "Oslobođenje", pozivajući se na neimenovanog visokog dužnosnika Ministarstva vanjskih poslova BiH, pozitivan odgovor iz Washingtona na molbu iz Sarajeva rezultat je činjenice da je BiH pristala potpisati sporazum o zaštiti američkih državljana od izručenja Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

Zahtjev za posjet zatočenicima u bazi Guantanamo uvjetovan je odlukom Doma za ljudska prava BiH od 4. travnja ove godine kojom je zaključeno kako su grubo prekršena prava šest osoba alžirskog podrijetla koje su vlasti BiH 2002. godine izručile Amerikancima zbog sumnje da su povezani s islamskim terorističim skupinama.

U listopadu 2001. policija Federacije BiH uhitila je Bensayaha Belkacema, Sabera Lahmana, Boumediena Lahmara, Omara Budellaha Hadza, Mustafu Ait Idira i Muhammeda Nechlea.

Oni su osumnjičeni za pripremanje napada na američko i britansko veleposlanstvo u Sarajevu, a uhićenje je obavljeno na temelju podataka što su ih prikupile inozemne obavještajne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po završetku istrage 19. siječnja 2002. godine Vrhovni sud Federacije BiH donio je rješenje o ukidanju pritvora za šestoricu Alžiraca, od kojih su petorica imala i državljanstvo BiH.

Oni su, međutim, temeljem odluke Vijeća ministara BiH samo dan kasnije izručeni američkim vlastima, a potom iz Sarajeva transportirani u Guantanamo gdje se i danas nalaze.

Obrazlažući ovakvu odluku članovi Vijeća ministara BiH tada su isticali kako nema niti jedne zemlje koja može odbiti suradnju u borbi protiv terorizma, na čemu SAD posebice inzistiraju nakon 11. rujna.

Razmatrajući ove godine žalbu obitelji izručenih, Dom za ljudska prava BiH zaključio je kako su ekstradicijom američkim vlastima ove osobe dovedene u poziciju da nad njima može biti izvršena i smrtna kazna, što je protivno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Vlastima BiH stoga je naloženo da što prije stupe u kontakt s Alžircima i osiguraju im potrebnu pravnu zaštitu.

U posebnom upravnom postupku poništena su i rješenja o oduzimanju državljanstva te zabrani ulaska u BiH izručenim Alžircima tako da ne postoje zapreke za njihov povratak u tu zemlju kada budu oslobođeni.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara