Pregovarač s Gotovinom izigrao Vladu?

AFERA s Jurom Kapetanovićem, kojeg je Vlada RH prije dva i pol mjeseca službeno ovlastila za pregovore s odbjeglim generalom Antom Gotovinom, još uvijek potresa hrvatsku politiku. I dok neki mediji tvrde kako se Kapetanović u BiH zaista susreo s generalom Gotovinom, drugi izvori tvrde da, unatoč punomoći koju je Kapetanović dobio od Vlade RH, do susreta nikad nije došlo.

Kako od pouzdanih izvora doznaje Slobodna Dalmacija, ne samo da se Kapetanović nije susreo s Gotovinom, nego je dokument kojim Vlada jamči da je on ovlašten u ime RH pregovarati s odbjeglim generalom, predao Carli Del Ponte i britanskim obavještajcima. Oni su pak ovih dana koristeći dotični dokument optužili Vladu RH da je mogla uhititi Gotovinu, ali to nije učinila, te uvjetovali početak pregovora 17. ožujka Gotovininim izručenjem.

"Slobodna" doznaje kako se Vlada na posredovanje Kapetanovića odlučila nakon što su zaključili da je Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić "pretvrd" pregovarač, te da preko njega nikad neće doći do Gotovine.

Kapetanović se navodno prije nekoliko mjeseci sam ponudio hrvatskoj Vladi, a u izboru njega kao pregovarača vjerojatno su presudile Kapetanovićeve veze i poznanstva u obavještajnim krugovima.

Novinari Slobodne Dalmacije su u razgovoru s ljudima bliskim odvjetnicima Ante Gotovina doznali kako je Kapetanović svoju ulogu odigrao u korist međunarodne zajednice, a ne hrvatske Vlade ili generala Gotovine. Isti izvori tvrde kako "sasvim sigurno, Kapetanović niti je bio, niti će biti u mogućnosti kontaktirati, a kamoli sastati se s Gotovinom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdnju kako se Kapetanović s Gotovinom sastao u BiH isti izvori nazivaju smiješnom.

"BiH je zemlja zadnja u svijetu gdje bi takav susret mogao biti organiziran, jer tamo svatko ima pravo svakoga uhititi, a kontroliraju je međunarodne snage, poglavito Britanci." - tvrde izvori bliski Gotovininim odvjetnicima.

Da blamaža hrvatske Vlade u slučaju Jure Kapetanovića još gora, i tadašnji ministar vanjskih poslova Miomir Žužul je u jednom od susreta s diplomatskim korom "prišapnuo" veleposlanicima zemalja EU: "Sanader ima pregovarača koji razgovara s Gotovinom i on će se dobrovoljno predati."

Nakon što je Kapetanovićeva misija neslavno propala, a on dokaze da ga je Vlada ovlastila za pregovore s Gotovinom dostavio britanskim obavještajcima, Vlada RH se našla u neugodnoj situaciji za koju je, ruku na srce, djelomično i sama kriva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara