Pregovori EU i Irana u posljednjim fazama

Pregovori EU i Irana u posljednjim fazama

PREGOVORI Irana i Europske unije o iranskom nuklearnom programu, koji bi Teheran trebali poštedjeti sankcija Vijeća sigurnosti UNa, u posljednjim su fazama, rekao je u subotu iranski ministar vanjskih poslova Kamal Harazi, a prenose svjetske agencije.

"Pregovori s Europom bili su intenzivni i važni ... i u posljednjim su fazama", rekao je Harazi za iransku televiziju kako prenosi Reuters.

"Dali smo im naš konačan odgovor i čekamo njihovu odluku. Nadamo se da ćemo tu fazu proći bez problema", rekao je.

Nastavak pregovora, kazao je, ovisi o europskom pristanku na iranski odgovor, prenosi dpa pozivajući se na iransku studentsku novinsku agenciju ISNA-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iran i tri velike europske sile - Velika Britanija, Njemačka i Francuska - pregovaraju posljednjih nekoliko tjedana o sporazumu u sklopu kojeg bi Teheran zamrznuo osjetljiva nuklearna istraživanja kao što je obogaćivanje urana. Europska unija zauzvrat ne bi podržala zahtjeve SAD-a da se iranski slučaj proslijedi Vijeću sigurnosti UN-a, već bi u suradnji s Teheranom pokušala pronaći rješenje.

Iran tvrdi da su njegove nuklearne ambicije ograničene samo na proizvodnju električne energije, a ne razvoj atomskog oružja.

Teheran je svoj konačni odgovor EU-u dao u četvrtak, no konačni dogovor još nije objavljen. Iz diplomatskih izvora u Teheranu doznaje se da je iranski odgovor na europske zahtjeve uvjetovan.

Teheran, tvrde izvori dpa, traži vremenski ograničenu suspenziju obogaćivanja urana i razlikovanje različitih faza tog procesa. EU pak traži neograničnu i sveobuhvatnu suspenziju.

Vlasti u Teheranu ponovno su također zatražile određivanje točnog roka za obećani ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) te finalizaciju sporazuma o trgovini s EU, prenosi dpa.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) trebala bi uskoro objaviti novo izvješće o iranskom nuklearnom programu uoči sastanka svojeg odbora 25. studenoga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara