PREHRANA BOGATA MASTIMA UTJEČE NA ŽENSKE HORMONE

Prehrana siromašna mastima može znatno smanjiti razinu hormona kod djevojčica predpubertetskog uzrasta i time možda smanjiti rizik od raka dojke, izvijestili su američki istraživači.

Istraživanje potvrđuje prijašnje rezultate koji sugeriraju da visokomasna hrana u američkom stilu neće samo nadodati kilograme mladoj djevojci nego može utjecati na početak puberteta i rizik od raka dojke.

Prerano je reći hoće li djevojčice koje su tijekom istraživanja jele hranu siromašnu mastima, zaista smanjiti rizik od raka dojke, ali istraživači se nadaju da će ih moći pratiti tijekom odrastanja sve do zrelosti.

Joanne Dorgan iz Fox-Chase Cancer centra u Philadelphiji i njezini kolege testirali su gotovo 300 djevojčica predpubertetskog uzrasta, podvrgnuvši ih dijeti siromašnoj mastima i zatim provjeravajući razine hormona u krvi tijekom nekoliko godina.

Rezultati su bili iznenađujući, izvijestili su u ovotjednom izdanju časopisa Journal od the National Cancer Institute.

´Kada smo planirali istraživanje, mislili smo da ćemo vidjeti sitnu razliku kod nekih hormona pa nas je jako iznenadilo kad smo vidjeli koliko veliku razliku čini ova skromna promjena u načinu prehrane´, rekla je dr. Dorgan.

Djevojčice su sudjelovale u širem istraživanju koje je potvrdilo da se djecu u predpubertetskom razdoblju može davati umjereno nemasnu hranu. Djevojčice su imale između 8 i 10 godina kada je istraživanje počelo i nijedna još nije dosegla pubertet.

Kod zadnje provjere djevojke su u prosjeku imale 16 godina. Imale su znatno niže razine hormona koji su, kod odraslih žena, povezani s nižim rizikom od raka dojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Polovica djevojaka i njihove obitelji bili su na savjetovanju o načinu prehrane koji sadrži 28 posto kalorija iz masti, za razliku od njihove dotadašnje prehrane koja sadrži 34 posto kalorija iz masti. Te su djevojke jele više vlakana, izvijestili su istraživači.

Nakon pet godina, djevojke na dijeti imale su 29,8 posto niže razine hormona estradiola, 20,7 posto niži estron i 28,7 posto nižu razinu estron sulfata u prvoj polovici menstrualnog ciklusa. Riječ je o varijantama hormona estrogena koji je povezan s rakom dojke.

Djevojke su imale 27 posto višu razinu testosterona u drugoj polovici menstrualnog ciklusa u usporedbi s djevojkama iz grupe koja se uobičajeno hranila.

Nakon sedam godina, djevojke na dijeti imale su upola nižu razinu progesterona u drugoj polovici menstrualnog ciklusa nego djevojke iz grupe koja se uobičajeno hranila.

Sva mjerenja upućuju na kasniji niži rizik od raka dojke, rekla je dr. Dorgan. ´Mislili smo da je ovo doista iznenađujuće, pogotovo zato što je riječ o umjerenoj redukciji masti u prehrani.´

´Nismo vidjeli učinak na početak menstruacije, ali mislimo da je to vjerojatno zato što je istraživanje počelo prekasno´, dodala je dr. Dorgan, koja je provela istraživanje dok je bila na Državnom institutu za rak. Ostala istraživanja povezala su visokomasnu prehranu u djetinjstvu s ranim početkom menstruacije.

Ekipa dr. Dorgan sada traži novčanu potporu kako bi pregledala djevojke, sada žene dvadesetih godina, i provjerila jesu li promjene trajne. Željeli bi usporediti one koje su se pridržavale dijete, ako ih ima, s onima koje su se možda vratile na prosječne prehrambene navike.

Dr. Dorgan želi provjeriti i je li bilo učinka na kosti djevojaka, s obzirom da visoke razine estrogena mogu utjecati na gustoću kostiju. Također bi željeli pregledati grudi djevojaka da vide postoje li razlike koje bi mogle pokazati rizik od raka dojke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara