Premijer Nepala dao ostavku

Tekst: F.M.
Foto: AFP


PREMIJER Nepala danas je najavio svoju ostavku, popustivši tako pritisku maoista koji su tražili njegovo odstupanje s funkcije u parlamentu i na ulicama.

Madhav Kumar Nepal rekao je u govoru prenošenom na TV-u kako je odlučio dati ostavku u nadi da će na taj način riješiti politički spor i ubrzati mirovni proces koji je dokinuo višegodišnju pobunu maoista.

Maoisti, bivši pobunjenici koji su osvojili većinu glasova na izborima 2008. godine, već mjesecima prosvjeduju i traže premijerovu ostavku te novu vladu na čijem će čelu biti oni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Više sam puta apelirao na političke stranke, uključujući i maoiste, da nađemo odgovarajući izlaz iz ove krize i sklopimo konsenzus. Bilo bi neprimjereno da nastavimo s ovom situacijom konfuzije i neodlučnosti, stoga sam odlučio dati ostavku na mjesto premijera kako bih pomogao ispuniti zadatak pisanja novog ustava i promoviranja mirovnog procesa", rekao je Nepal.

Duga povijest političkih sukoba

Premijer je svoje mjesto preuzeo u svibnju 2009. godine, nakon što je protekla vlada, koju su predvodili maoisti, dala ostavku zbog sukoba s predsjednikom oko otpuštanja šefa vojske. Imao je potporu 22 stranke i više od polovice parlamentarnih zastupnika. Ipak, maoisti, koji drže najveći dio zastupničkih mjesta, nisu podržali njegovu vladu.

Ne zna se tko će biti novi premijer, ali je za očekivati da će se glavne stranke sastati i pokušati sklopiti dogovor o vladi nacionalnog jedinstva koja bi uključivala većinu stranaka u parlamentu.

Maoisti su 2006. prekinuli svoju desetogodišnju pobunu i započeli s mirovnim procesom. Svoje borce su poslali u logore pod nadzorom UN-a i uključili se u politički proces Nepala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara