Premijer Račan posjetio hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ivica Račan za današnjega posjeta Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) iznio je stajalište da je ta vodeća hrvatska znanstvena i kulturna ustanova ona snaga koja bi mogla potaknuti raspravu o geostrateškoj poziciji Hrvatske kao glavnom razvojnom potencijalu naše zemlje.

Jer, smatra premijer Račan, geostrateška pozicija Hrvatske kao zemlje koja bi trebala povezivati različite dijelove Europe u zemljopisnomu i povijesnomu smislu nije dovoljno realizirana.

Zato bi pak, istaknuo je, trebalo potaknuti raspravu o tomu može li demokratska Hrvatska primjerenije ostvariti prednosti svojega geostrateškog položaja.

Odnosno, kako je rekao Račan, jednostavnije rečeno, trebalo bi razmotriti načine na koji Hrvatska može biti zemlja poveznica različitih kultura i dijelova Europe, istodobno štiteći svoju nacionalnu samobitnost.

Pri tomu bismo pak trebali uzeti u obzir vlastita povijesna iskustva te izazove novoga tisućljeća među kojima su, primjerice, vrlo važna pitanja i ona što Hrvatsku čeka u integriranoj Europi i na što treba skrenuti posebnu pozornost.

Tijekom susreta s predsjednikom HAZU akademikom Ivom Padovanom i njegovim suradnicima premijer Račan je u razgovoru ukazao i na potrebu da se na sustavan način predstavi bogata hrvatska kulturna i znanstvena povijest.

Istaknuo je da bi se velikani hrvatske kulture i znanosti, koji su pridonijeli stvaranju hrvatskoga kulturnog identiteta, trebali predstaviti hrvatskoj javnosti na način komunikativan s vremenom u kojemu živimo. Račan smatra da bi institucija koja bi na sebe preuzela tu zahtjevnu zadaću trebala imati i obrazovnu svrhu.

Predsjednik HAZU akademik Ivo Padovan zamolio je premijera Račana da Akademiju podrži u nastojanju da HAZU što prije započne s preuređenjem zgrade Kemijskoga instituta na Strossmayerovu trgu u Knjižnicu HAZU te Dom hrvatskih velikana.

Naime, podsjetio je Padovan, tu je zgradu Akademija dobila već pred dvije godine na ime kompenzacije za nekretnine HAZU, ali zbog nedostatka novca Kemijski institut se još nije preselio na Horvatovac gdje će biti prirodoslovni kampus Sveučilišta u Zagrebu.

Osim obećane potpore, Račan je opetovao potrebu za javnom promidžbom pojedinaca koji su zadužili hrvatsku kulturu i javnost.

Akademik Padovan darovao je premijeru Račanu faksimilno izdanje "Časoslova Farnese" s minijaturama Jurja Julija Klovića čiji se izvornik čuva u Morgan-Pierpont Library u New Yorku, a u povodu 500. obljetnice objavljivanje tiskan je u nakladi HAZU i Adeve iz Graza.

Nakon razgovora, premijer Račan razgledao je Strossmayerovu galeriju starih majstora uz vodstvo kustosa Galerije Đure Vanđure.

(Hina) ip az

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara