Premijer Račan pozdravio zaključke EU o iračkoj krizi

PREMIJER Ivica Račan u četvrtak je u Zagrebu na sjednici vlade pozdravio zaključke Europske unije o iračkoj krizi od 17. veljače.

´Izražavamo nadu da je time učinjen krupan korak u poželjnom jedinstvenom nastupu prema iračkoj krizi i njenom rješavanju. Hrvatska ma koliko mala bila, želi doprinijeti tom pravcu koliko god može´, izjavio je Račan na početku današnje sjednice Vlade.

Šefovi država i vlada zemalja Europske unije usvojili su u ponedjeljak u Bruxellesu na izvanrednom summitu završnu izjavu u kojoj se kaže da Irak mora zgrabiti posljednju šansu i ´u potpunosti i bez odlaganja´ surađivati s inspektorima UN-a za razoružanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
EU unija zaključila je da se inspekcije oružja ne mogu nastaviti unedogled, a da sila smije biti upotrijebljena isključivo kao

posljednja mogućnost. U tekstu se također kaže da ´rat nije neizbježan´ a da će samo irački režim biti ´odgovoran za posljedice´ ako nastavi ignorirati volju međunarodne zajednice.

Račan je podsjetio da je RH, nakon sjednice Europskog vijeća, notom izvijestila grčko predsjedništvo EU da se pridružuje tim zaključcima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara