Premijer Račan pozvao Gotovinu da se brani u Haagu

PREMIJER Ivica Račan pozvao je generala Antu Gotovinu da učini dodatni korak i pojavi se pred Haaškim sudom, ocijenivši da njegov slučaj "stoji dobro" i najavivši da će Vlada pomoći u osporavanju neprihvatljivih dijelova optužnice.

"Moja poruka generalu Gotovini je vrlo jasna - u svom i u interesu Hrvatske učinite taj dodatni korak i obranite se pred Sudom u Haagu. Slučaj stoji, čini mi se, dobro, i mi ćemo pomoći u osporavanju optužbi", izjavio je Račan novinarima u Banskim dvorima.

Premijer ističe da nastavak ovakve situacije šteti i generalu Gotovini i Hrvatskoj te da je duboko uvjeren da će Gotovina napraviti dodatni korak.

Odgovor glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte predsjedniku Mesiću za Račana nije iznenađenje. Podsjetio je da je i osobno pozdravio nastup generala Gotovine te sugerirao da Gotovina, koji priznaje Haaški sud, učini dodatni korak i pojavi se pred njim. Na toj je liniji odgovor Carle del Ponte i tu nema iznenađenja, kazao je Račan.

"Ako general Gotovina napravi taj korak, slučaj bi mogao dobro ići i završiti", ocijenio je premijer. Pritom se pozvao i na svoje osporavanje optužnice prije dvije godine, podsjetivši da je Vlada poslala niz dokumenata koji osporavaju dijelove optužnice. Dodao je da vjeruje da će i drugi dokumenti, koji su se pojavili, pomoći Gotovini.

Ističući kako je i prije dvije godine izrazio spremnost Vlade da bude umiješana u spor, premijer je rekao da Vlada prihvaća različite oblike pomoći - da se sve što može koristiti u obrani od neprihvatljivih otpužbi bude dostupno i Gotovini i Sudu, najavivši da su moguća i njegova i svjedočenja drugih dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stojim na raspolaganju da sudjelujem u osporavanju optužbi, koje su po nama neprihvatljive", kazao je.

"Važno je da proces počne, bez njegova otpočinjanja neće doći samo po sebi do promjene ili odustajanja od optužnice", rekao je Račan, odgovarajući time na pitanja zašto Haag, koji duže vrijeme ima niz dokumenata, nije dosad reagirao preispitivanjem optužnice protiv Gotovine.

Podsjetio je da je Hrvatska prije dvije godine imala drukčiju situaciju, pa su se onda i mogle dogoditi neprihvatljive kvalifikacije oslobodilačkih akcija Bljeska i Oluje. Danas to više nije moguće, u dvije godine štošta se dogodilo i na Sudu, a osobito je važno suđenje Slobodanu Miloševiću, kazao je premijer.

Račan je ponovno odbio špekulacije o razlikama između njega i predsjednika Mesića, ističući da inicijativu predsjednika Mesića doživljava kao svojevrstan pokušaj pomoći da se slučaj riješi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara