Premijer Račan primio članove Transparency International Hrvatska

PREMIJER Ivica Račan primio je danas predstavnike Transparency International Hrvatska (TIH) koji su ga upoznali s rezultatima istraživanja prema kojima građani očekuju teže kazne za prekršitelje, a od vlasti veću sposobnost u sprječavanju korupcije.

Rezultate istraživanja TIH-a, nacionalne podružnice svjetske mreže udruga koje se bave suzbijanjem korupcije, premijeru su predstavili predsjednik te udruge Zorislav Antun Petrović, član Upravnog odbora Josip Kregar i izvršna direktorica Ana Milovčić, priopćeno je iz Vlade.

Istraživanje, provedeno na reprezentativnom uzroku građana, uključivalo je pitanja koja se odnose na sukob interesa državnih dužnosnika i regulacije prava na dostupnost informacija.

Ocijenivši istraživanje vrijednim doprinosom u identificiranju i izučavanju korupcije, Kregar je naglasio kako je rejting Hrvatske na međunarodnoj listi (Corruption barometar), koju provodi Međunarodna trgovačka komora te Svjetska udruga istraživačkih stručnjaka, porastao u odnosu na 2000.

Istaknuo je nekoliko pitanjima u svezi s korupcijom prema kojima je javnost izrazila posebnu osjetljivost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kad se spominje korupcija, građani očekuju teže kazne za prekršitelje, a od vlasti očekuju veću sposobnost u sprječavanju korupcije, rekao je Kregar.

Prema istraživanju, informacije od općeg značaja trebale bi biti dostupnije svima, uvid u dokumente transparentniji, a javno djelovanje političara otvorenije za javnost.

Kao pozitivan pomak, predstavnici TIH-a istaknuli su izuzetno važnim usvajanje izmjena i dopuna Zakona o zaštiti tajnosti podataka kojim bi javnosti postale dostupne informacije od javnog interesa, stoji u priopćenju.

Govoreći o pitanju korupcije u Hrvatskoj, Račan je rekao kako je svjestan koliko je pitanje korupcije u Hrvatskoj složeno, od materijalnog do moralnog aspekta. Raskol oko nerealnih aspiracija i realnih mogućnosti, plodno su tlo za korupciju, rekao je Račan te istaknuo kako je potrebno razviti svijest o nužnosti veće participacije svih demokratskih struktura u političkom i društvenom životu.

Za nastavak razgovora premijer Račan pokrenuo je pitanje definiranja partnerstva Vlade i nevladinih organizacija koje promiču transparentnost rada te uključivanje udruge TIH u evaluaciji Nacionalnog programa za borbu protiv korupcije, kaže se u priopćenju Vlade.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara