premijer Račan u Koprivnici s gospodarstvenicima o izvozu

Predsjednik hrvatske Vlade Ivica Račan s gospodarskim članovima Vlade razgovarao je danas u Koprivnici s gospodarstvenicima šest sjevernih hrvatskih županija o "Izvoznoj orijentaciji kao ključnoj odrednici hrvatskog gospodarskog razvoja".

Vlada nije zadovoljna trenutnom poduzetničkom klimom oko stranih ulaganja i privatizacije, istaknuo je Račan naglasivši da je stoga Vladina zadaća postići da na javnoj sceni bude više proizvodne Hrvatske, a manje "tko je što rekao" Hrvatske.

Istaknuo je da je Vlada svjesna da preobražaj društva nije lako napraviti, ali da se bori za gospodarski razvoj i izvoznu orijentaciju te za nove projekte. No, istodobno je svjesna činjenice da vlada zazor od ulaganja stranaca, dok istodobno 80 posto građana po istraživanjima žele u Europsku uniju, kao i da vlada zazor od privatizacije a isto toliki postotak građana traži da se poduzeća ne privatiziraju.

Najavio je nastavak reformi radnog zakonodavstva i pravosuđa, intenzivni rad na projektu gospodarske diplomacije, istaknuvši da konkurentnosti nema bez znatnijeg ulaganja u znanost i inovacije.

Šezdesetak predstavnika pretežito izvozno orijentiranih tvrtki iznijelo je svoje probleme - od problema prilikom javne nabave odnosno nepostojanja nacionalne povlastice do sporosti administracije, potrebe jasnijeg određenja prema ulagačima.

Boris Garaj iz Hartman Bilokalnika upozorio je na pretjerano angažiranje politike u gospodarstvo kao i činjenicu da je moguće da "grupa galamdžija" može poništiti dobru privatizaciju. Drži da razvoja nema bez da se poduzeća ne povežu poslovno ili vlasnički s globalnim tvrtkama. Apsurdno je i neprihvatljivo, kako je rekao, da predsjednici političkih stranaka odlučuju o prodaji neke tvrtke.

Frane Franičević iz Tvornice komunalne opreme Rasco drži da na domaćem tržištu vlada kaos što se tiče rezultata Zakona o javnoj nabavi te se založio za nacionalnu povlasticu, dok nekoliko predstavnika drvne industrije, kako su rekli, ne traže novac već mogućnost jasnog reguliranja odnosa s Hrvatskim šumama kako bi imali sirovinu za dogovorene izvozne poslove. Stoga i predlažu donošenje strategije izvoza drvne industrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istodobno su istaknuti i brojni pozitivni primjeri kao što su Podravka, Čateks, Calzedonija, KTC Križevci, Tvin Virovitica i drugi, a svima je zajedničko ulaganje u obrazovanje ljudi.

Zaključujući trosatni razgovor premijer je kazao da treba vidjeti što je potrebno i moguće učiniti na poduzetničkoj razini a što na državnoj razini. Ocijenio je da vitalnost prerađivačke i prehrambene industrije ostvarena i zahvaljujući konkurenciji. Najavio je za mjesec dana u Saboru prijedlog novog zakona o hrani.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić ocijenio je da imamo slabo tehničko prateće zakonodavstvo zbog čega se često govori da se nedovoljno štiti domaće tržište, dok je ministar financija Mato Crkvenac poručio poduzetnicima da bolje koriste zakonske mogućnosti koje im se nude.

Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, naglašavajući tri glavne zadaće njegova ministarstva - od izgradnje institucionalne infrastrukture, zakonskih poticaja do izrade strategija po pojedinim granama, najavio je i da će do kraja travnja početi djelovati agencija za poticanje izvoza. Do početka ljeta mogu se očekivati strategije razvoja i mjere za tekstilnu, drvnu, metalnu i elektroindustriju, rekao je Jurčić.

Sastanku su bili nazočni gospodarstvenici Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije.

Nakon što je obišao Općinski sud u Koprivnici, gdje mu je predstavljeno dobivanje gruntovnog izvatka uz kraći razgled najstarijih dokumenata, premijer Račan obratio se i polaznicima novoustrojene Podravkine menagerske akademije - Pomak.

(Hina) db ds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara