Premijer Rexhepi pozvao iseljene Hrvate da se vrate u Janjevo

PREMIJER kosovske vlade Bajram Rexhepi u petak je u Janjevu, u sklopu svečanosti povodom 700. obljetnice dolaska Hrvata na Kosovo, pozvao pripadnike hrvatske manjine da se vrate svojim domovima gdje će imati potporu većinskih Albanaca.

Svečanom misom u nazočnosti nekoliko stotina vjernika, koju je u petak predvodio kardinal vrhbosanski Vinko Puljić, završene su dvodnevne svečanosti kojima je obilježena 700. obljetnica dolaska Hrvata u Janjevo nedaleko od Prištine.

Rexhepi je za Janjevo, gdje u harmoniji žive Hrvati, Albanci i Romi, nazvao oazom mira i međuetničke tolerancije.

Na svečanostima je bilo više od 200 Hrvata iz Janjeva koji aktualno žive u Hrvatskoj, te nekoliko desetaka Janjevaca koji žive u nekoliko zemalja svijeta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvodnevnu manifestaciju o 700. obljetnici dolaska Hrvata na Kosovu posebnim je brzojvom pozdravio i predsjednik Kosova Ibrahim Rugova.

U svojoj propovijedi ispred crkve Sveti Nikola, kardinal Vinko Puljić istkanuo je obilježja koja su Janjevci sačuvali kroz 700 godina u njihovu vjerskom, nacionalnom i kulturnom i identitetu.

"U dva dana ljudi su se okupili na veličanstven način u prvom redu da obnove svoje korijene i prisjete se svoga porijekla, svoje vjere i kulturnog nasljeđa u hrvatskomm identitetu", rekao je Puljić.

Ovom svečanosti težilo se ponovno Janjevcima dati poticaj da ne zaborave svoj idnetitet (...) da ne zaborave ni grobove svojih predaka i svoju kolijevku", rekao je Puljić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara