Premijer Sanader čestitao novom papi Benediktu XVI.

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader čestitao je večeras, u ime hrvatske Vlade i svoje osobno, novoizabranom papi Josephu Ratzingeru, koji je uzeo ime Benedikt XVI.

U izjavi koju je večeras dao novinarima u Banskim dvorima, premijer Sanader izrazio je uvjerenost da se odnosi Svete Stolice i Republike Hrvatske nakon izbora novoga papa ne će mijenjati te da će se, i pod vodstvom pape Benedikta XVI., nastaviti uspješno razvijati.

S tim u vezi, premijer je naglasio kako "Sveta Stolica, kao i druge zemlje zrele demokratske tradicije, ne mijenjaju svoju vanjsku politiku nakon izbora novoga pape ili nakon promjene vlasti".

Predsjednik Vlade istaknuo je da je Hrvatska zahvalna Vatikanu jer je za pontifikata pape Ivana Pavla II. imala punu potporu, još od početka 90-ih godina (20. stoljeća) kada smo se diplomatskim putem borili za našu samostalnost i međunarodno priznanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tada je, dodao je Sanader, "Vatikan odigrao iznimno važnu ulogu. Punu potporu Vatikana imali smo i kada je bilo riječi o nastojanju da se okupirana područja Hrvatske oslobode, a i u trećoj fazi, kada je trebalo aplicirati za Europsku uniju".

Premijer Sander podsjetio je da novi papa, Benedikt XVI., dolazi iz Njemačke - zemlje koja sigurno, rekao je, "zbog svoje geopolitičke pripadnosti Srednjoj Europi apsolutno razumije i događaje na našim prostorima te je zainteresirana za stabilnost ovoga dijela Europe kao i za budućnost svih zemalja u ujedinjenoj Europi".

Govoreći kao vjernik premijer Sanader kazao je kako će "ovih dana molitve stotina milijuna kršćana katolika biti uz novoga papu - da ga Bog prosvijetli i da mu da mudrosti voditi Katoličku crkvu i vjernike, istim putem kojim ih je vodio papa Ivan Pavao II.".

Premijer Sanader smatra da će biti teško zamijeniti papu Ivana Pavla II. - Velikoga, ali, kako je rekao, "novi papa ima svoje specifičnosti i bio je jedan od najbližih suradnika prethodnog pape Ivana Pavla II.".

U tome premijer vidi i nastavak teološke misli Ivana Pavla II. kao i njegove otvorenosti za ekumenski dijalog.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara