Premijer Sanader na otvorenju obnovljene milanske Scale

Premijer Sanader na otvorenju obnovljene milanske Scale

HRVATSKI premijer Ivo Sanader prisustvovao je u utorak uvečer, kao gost talijanskog premijera Silvija Berlusconija, otvaranju čuvenog kazališta La Scala u Milanu koje je u 30 mjeseci obnovljeno, tehnološki osuvremenjeno i akustički poboljšano.

Premijer Berlusconi sa suprugom Veronicom stigao je u Scalu na poseban ulaz kako bi izbjegao fotoreportere.

Berlusconi i njegova supruga sjedili su u kraljevskoj loži koja može primiti 18 osoba, a u kojoj je su bili i hrvatski premijer Ivo Sanader, zatim predsjednik Švicarske Joseph Deiss, premijer Albanije Fatos Nano i drugi visoki gosti.

Na svečanom ponovnom otvorenju Scale okupili su se i gotovo svi talijanski ministri, mnogi političari te princ Emanuele Filiberto Savoia, unuk posljednjeg talijanskog kralja, što je prvi put da jedan član bivše kraljevske obitelji ulazi u Scalu poslije drugog svjetskog rata. Uz njih su bila i brojna poznata lica talijanskog društvenog i kulturnog života poput glumice Sofije Loren i drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema informacijama iz izvora hrvatske vlade, nije predviđena nikakva izjava Sanadera poslije susreta s Berlusconijem. Riječ je o privatnom posjetu, a premijer Sanader odazvao se pozivu svog talijanskog kolege na otvaranje operne sezone u Scali. Berlusconi je Sanadera pozvao na tu svečanost 29. listopada u Rimu tijekom svečanosti potpisivanja europskog Ustava.

Večerašnja operna izvedba obilježava otvaranje operne sezone u Scali, koja je uvijek 7. prosinca na Dan svetog Ambrozija, zaštitnika Milana, ali i svečano otvorenje obnovljenog kazališta.

Stoga je umjetnički direktor, maestro Riccardo Muti, odabrao za tu prigodu operu talijanskog skladatelja Antonija Salierija, poznatog po rivalstvu s Mozartom, "Europa riconosciuta" (Priznata Europa), isto djelo s kojim je 1778. godine otvorena Scala. Izvedbu je režirao Luca Ronconi, a scene i kostime je načinio Pier Luigi Pizzi.

Pod dirigentskom palicom Riccarda Mutija, koji je točno u 18 sati dao znak za početak, nastupile su soprani Diana Damrau i Desir?e Rancatore.

Po tradiciji ispred Scale su održani prosvjedi.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara