Premijer Sanader u ponedjeljak s čelnicima EU

Hrvatski premijer Ivo Sanader, ministri vanjskih poslova i europskih integracija Miomir Žužul i Kolinda Grabar Kitarović sastat će se u ponedjeljak u Bruxellesu s vodećim dužnosnicima Europske unije s kojima će razgovarati o tijeku priprema za početak pristupnih pregovora, najavljenih za 17. ožujka.

Žužul i Grabar Kitarović putuju u Bruxelles u nedjelju, gdje će se navečer sastati na radnoj večeri s povjerenikom za proširenje Olliem Rehnom, a u ponedjeljak je predviđen i službeni sastanak. U hrvatskom izaslanstvu je i budući glavni pregovorač Vladimir Drobnjak. Premijer Sanader u Bruxelles će doputovati u ponedjeljak i razgovarati s predsjednikom Europske komisije Jose Manuelom Barrosom i visokim predstavnikom za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom.

Glavna tema tih razgovora bit će pripreme dviju strana za početak pregovora. Europska komisija radi na pregovaračkom okviru, koji prije početka pregovora mora prihvatiti Vijeće Europske unije.

Hrvatska je konsenzusom svih parlamentarnih stranaka izabrala dosadašnjeg veleposlanika pri UN-u Vladimira Drobnjaka za glavnog pregovarača, a ministricu europskih integracija Kolindu Grabar Kitarović za šeficu državnog izaslanstva za pregovore. Sve stranke zastupljene u Saboru žele oko pregovora s EU postići konsenzus.

Još je potrebno formirati pregovaračke timove koji trebaju biti popunjeni stručnjacima s dobrim znanjem engleskog jezika.

Europsko vijeće je na summitu 17. prosinca prošle godine odlučilo da se pristupni pregovori s Hrvatskom otvore 17. ožujka, bude li u potpunosti surađivala s Haškim sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Luksemburško predsjedništvo EU-a mora prije 17. ožujka utvrditi postoji li puna suradnja s Haškim sudom. Luksemburška vlada je već uspostavila kontakte s Haškim tužiteljstvom a očekuje se i posjet glavne tužiteljice Carle del Ponte toj zemlji.

Prema izviješću Del Ponte Vijeću sigurnosti UN, jedina prepreka za ocjenu o punoj suradnji Hrvatske s Haškim sudom jest neriješeni slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine. Njegov odvjetnik je nedavno uputio pismo luksemburškom predsjedništvu u kojem navodi da je Gotovina spreman pojaviti se na sudu, ali pred hrvatskim pravosuđem.

Tu ponudu njegova odvjetnika komentirao je povjerenik za proširenje Olli Rehn u intervjuu Večernjem listu. "Naš je odgovor jasan: zahtijevamo punu suradnju Hrvatske s Haagom, a to znači i poštovanje međunarodnih obveza i nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti, kao i to da se optuženik mora prebaciti u Haag. To će biti i naš službeni stav. Pozitivan je znak što je Gotovina shvatio da je to što se nije predao sudu prepreka Hrvatskoj na putu u EU. Vjerujem da će Vlada učiniti sve da se Gotovina pronađe i izruči", rekao je Rehn.

Novi element u suradnji Zagreba s ICTY-em je i izvještaj o koracima koje je Hrvatska poduzela na otkrivanju mreže pomagača Ivice Rajića , koji se uz promjenu identiteta skrivao od podizanja optužnice u kolovozu 1995. do uhićenja u Splitu 5. travnja 2003.

Izvještaj je 12. siječnja predan Haškom sudu sukladno ranijem dogovoru, što je neizravno potvrdio visoki dužnosnik Ministarstva pravosuđa. "Korespondencija je tajna, ali vam mogu odgovoriti da Ministarstvo pravosuđa udovoljava svim zahtjevima Haškog suda i u roku", izjavio je pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić, zadužen za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom.

(Hina) xsv/dh ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara