Premijeri sedam postojećih i budućih članica EU pisali Berlusconiju

PREMIJERI sedam postojećih i budućih članica EU-a, predvođeni Austrijom i Finskom, naveli su svoje zahtjeve u svezi s budućim europskim Ustavom u pismu poslanom u četvrtak talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju.

Do objavljivanja tog pisma, čiju je kopiju dobio France Presse, dolazi dva dana prije izvanrednog summita u Rimu - Međuvladine konferencije (ICG) - koji počinje u subotu, a na kojem će europski dužnosnici razmatrati konačni nacrt Ustava koji je izradila Konvencija o budućnosti Europe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom su pismu austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, finski premijer Mati Vanhanen, mađarski Peter Medgyessy, češki Vladimir Spidla, slovenski Anton Rop, litavski Algirdas Brazauskas i malteški Fenech Adami ponovno zatražili da se "omogući zemljama članicama da iznesu sva pitanja koja smatraju bitnima" tijekom dva i pol mjeseca budućih pregovora.

Talijanska vlada na čelu s Berlusconijem bit će, u svojstvu predsjedavajućeg EU-a, zadužena za organizaciju pregovora i imat će središnju ulogu u traženju općeg konsenzusa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara