Premijerka Kosor u Crnoj Gori će lobirati za Juru Radića

Premijerka Kosor u Crnoj Gori će lobirati za Juru Radića

Tekst: P.Vidov
Foto: Željko Hajdinjak / Cropix

JADRANKA KOSOR putuje u Crnu Goru. Prvi dan u tjednu premijerka će obilježiti razgovorima s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem i predsjednikom Filipom Vujanovićem, kao i predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem.

Iako nikakvih službenih informacija o temama razgovora nema, sasvim je jasno da će se kao središnja tema nametnuti "posao stoljeća" hrvatskog konzorcija u Crnoj Gori, odnosno izgradnja autoceste Bar - Boljare. Posao vrijedan 2,7 milijardi kuna na javnom natječaju je, podsjećamo, pripao konzorciju Konstruktor - Tehnika - IGH.

Misteriozna bankovna jamstva

No, vrlo brzo je došlo do problema. Hrvatski građevinari imali su velikih problema s pribavljanjem potrebnih bankovnih jamstava, odnosno sredstava koja su potrebna da se radovi započnu. Jamstva su predana doslovno u zadnjem trenutku, a idućeg se dana dogodio još jedan veliki obrat. Crnogorski mediji objavili su da zapravo nisu dostavljena nikakva jamstva već samo pismo namjere!

To je pokušao demantirati predsjednik Komisije za provođenje natječajnog postupka Zoran Radonić, koji je izjavio kako su stigla jamstva koja zadovoljavaju uvjete tendera. No, nije želio otkriti tko je hrvatskom konzorciju pribavio potrebna jamstva. Zna se tek da ona nisu došla iz Hrvatske vlade, koja je izrazila maksimalnu podršku ovom projektu, ali nije željela financijski stati iza njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Radonić je tada, paradoksalno, utvrdio kako će njegovoj Komisiji biti potrebno gotovo tri tjedna da utvrdi jesu li jamstva valjana! Konačni pravorijek na snagu stupa tek 28. veljače, a u međuvremenu Crnogorci i dalje pregovaraju s grčkim građevinarima koji su na natječaju dali za milijardu eura veću ponudu od konzorcija Konstruktor - Tehnika - IGH.

Hrvatski veleposlanik u Crnoj Gori protiv stranih lobista

Posjeta Jadranke Kosor Crnoj Gori u ovako "prikladnom" trenutku samo je još jedan pokazatelj da "posao stoljeća" hrvatskim građevinarima i dalje visi. Jer, zašto bi hrvatska premijerka morala ići u misiju lobiranja da su potrebna jamstva doista stigla i da Jure Radić i njegovi suradnici više nikako ne mogu izgubiti posao izgradnje autoceste u Crnoj Gori? Vjerojatno ne bi...

Hrvatski veleposlanik u Crnoj Gori Petar Turčinović, s druge strane, smatra kako je na djelu međunarodno lobiranje s ciljem da se hrvatskim građevinarima iz ruku izbije "posao stoljeća". Njegov je stav da informacije o nepostojećim jamstvima stižu iz redova konkurencije koja pokušava sabotirati dogovor Hrvata i Crnogoraca.

"Nije važno što u ovom trenutku lobisti pokušavaju poručiti javnosti o tim jamstvima, važno je što o tomu misli vlada Crne Gore. Sve će doći na svoje kad se potpišu prvi ugovori, a to će se, siguran sam, dogoditi najdalje za mjesec dana", rekao je Turčinović za Slobodnu Dalmaciju. No, hrvatski je veleposlanik čini se zaboravio jednu važnu činjenicu - potvrdu iz crnogorskog Ministarstva prometa da su i dalje u tijeku pregovori s drugoplasiranim grčko-izraelskim konzorcijem Actor - HCH s kojima će se Crnogorci ponovo susresti 26. veljače. Dva dana prije nego stigne konačna potvrda kvalitete "jamstava" koja je dostavio hrvatski konzorcij.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara