PREMIJERNO PRIKAZAN FILM "GORI VATRA" PJERA ŽALICE

Bosanskohercegovački film "Gori vatra", priča o raspadu obitelji ispričana u poslijeratnom kontekstu, u režiji Pjera Žalice, premijerno je prikazan večeras u kinu Studentski centar.

Dvije godine nakon rata, u gradiću Tešnju očekuje se dolazak američkog predsjednika Billa Clintona. Iako se time nagovještavaju bolji dani, sve što je dotad bilo skriveno izlazi na površinu - kriminal, korupcija, etnička netrpeljivost, posljedice rata.

Film je proglašen najboljim na Sarajevskom filmskom festivalu, osvojio je Srebrnog leoparda na festivalu u švicarskom Locarnu, Zlatnu zvijezdu na Međunarodnom filmskom festivalu u Marakešu i posebno priznanje žirija na Zagreb film festivalu. "Gori vatra" je bosansko-hercegovački kandidat za Oscara.

U filmu glume, među ostalima, Enis Bešlagić, Bogdan Diklić, Saša Petrović, Izudin Bajrović, Jasna Žalica, Senad Bašić.

Pjer Žalica (Sarajevo, 1964.) diplomirao je na Odsjeku za režiju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i završio tečajeve na Odsjeku za filmski scenarij i Odsjeku za filmsku produkciju u Međunarodnoj ljetnjoj filmskoj školi "Grožnjan".

Snimio je i kratki igrani film "Kraj doba neprijatnosti" (1998.) te višestruko nagrađivane dokumentarce "Mostar Sevdah Reunion" (2000.), "Djeca kao i svaka druga" (1995.), "MGM - Sarajevo" (1994.), "Godot Sarajevo" (1993.), "Škola ratnih vještina" (1993.) i "Čamac" (1992.)

Nakon premijere zagrebačkoj publici predstavili su se glavni glumci, redatelj i dio produkcijske ekipe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara