Premijerov savjetnik Bartulica: Orešković se osjeća kao u lošem filmu, za sve je kriv Karamarko

Premijerov savjetnik Bartulica: Orešković se osjeća kao u lošem filmu, za sve je kriv Karamarko

Screenshot: N1

U EMISIJI Otvoreno na HRT-u gostovao je, među ostalima, Stjepo Bartulica, savjetnik premijera Oreškovića. On je još uvijek aktualnog premijera branio govoreći kako je riječ o stručnjaku.

Na samom početku objasnio je današnje susrete u premijerovu stanu.

"Premijer je izašao ranije iz Banskih dvora i predložio susrete kod njega. Mislim da je javnost s pravom zbunjena, treba reći da je Orešković došao ovdje s dobrim namjerama. Nakon 20 godina u korporativnom svijetu došao je u političku arenu, sigurno čovjek koji se navikao na zadana pravila vidi da stranka koja je najveći koalicijski partner ruši vlastitu vladu. To sigurno njemu izgleda kao u lošem filmu. Gospodin Karamarko se nije mogao pomiriti s nekim stvarima, premijer čini sve da vlada opstane i s pravom govori da je Karamarko glavni uzrok krize. Nažalost, neke su se stvari razvijale, a nisu se morale razvijati", rekao je Stjepo Bartulica, savjetnik premijera Oreškovića.

"Karamarko se nije mogao pomiriti s imenovanjem gospodina Markića, dodao je Stjepo Bartulica.

Sociolog Dražen Lalić smatra kako su problemi puno duži.

"Mislim da je ključno da detektiramo razloge koji su doveli do ovoga. Uzrok krize nisu ni Karamarko ni HDZ, već način vladanja u Hrvatskoj. Problemi su dubinski. Ova afera je loše odjeknula, Karamarkov imidž se dugo zasnivao jer je navodni domoljub i pošten, nakon ove krize to nitko ne misli. Još je živo sjećanje na Stjepana Radića koji je završio u zatvoru jer u vlaku nije želio govoriti mađarski nego hrvatski. Ovo izvesti sa Mađarima, to je jako loše, javnost je to loše doživjela, stvari treba nazvati pravim imenom", rekao je sociolog Dražen Lalić.

Stjepo Bartulica nastavio je hvaliti premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neke teze su toliko apsurdne da ne zaslužuju komentar. Orešković je od početka pokazao jedno veliko strpljenje i dozu razboritosti. Premijer zna jezik investitora, zna im objasniti ono što ih zanima. Uz sve ove probleme mi smo ponudili jedan nacionalni program reformi koje je europska komisija prepoznala kao nešto ambiciozno", rekao je Stjepo Bartulica.

"Karamarko je naivan što misli da će dobiti 76 glasova, naivan je da misli da može biti premijer i naivan je da može vršiti dužnost premijera, on nema tu sposobnost", rekao je Lalić.

"Mislim da Karamarka i vodstvo njegove stranke treba proglasiti neodgovornima", dodao je Lalić.

Svađa oko Crkve

Bartulica je govorio i o utjecaju Crkve u politici.

"Teško mi je komentirati koliki je utjecaj Crkve, ja nisam upućen u neke koordinirane aktivnosti u tom smjeru. Ja nemam problem govoriti o mom katoličanstvu, ali to je moja stvar. Crkva nije politička organizacija i sigurno je na neki način zabrinuta za razvoj situacije. Ali što se tiče miješanja u politiku, mislim da se javnost ne treba plašiti toga", rekao je Bartulica.

"Sad svi junaci u crkvi mukom zamukoše, čak ni Miklenić nije ništa rekao. Vodstvo Crkve se ponaša kao Milanović, čekaju što će se dogoditi. Oni bi, kad već govore da se brinu, trebali reći što misle. Primjerice o izboru Mlakara za ustavnog suca, on se krivo predstavljao, a Crkva šuti", rekao je Lalić.

"Ako govori onda se miješa, ako ne govori, onda je opet kriva", komentirao je Bartulica.

"Crkva ima toliku moć da ih mi ne možemo komentirati. Oni ništa nisu rekli na ove opačine, njih se ne smije komentirati", rekao je Lalić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara