Preminuo akademik Antun Švajger

U 69. godini života iznenada je jučer preminuo akademik Antun Švajger, izvijestila je danas Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).

Akademik Švajger rođen je 6. lipnja 1935. u Daruvaru, gdje je završio osnovnu školu. Realnu gimnaziju pohađao je u Virovitici, a Medicinski fakultet u Zagrebu gdje je stekao i doktorat medicinskih znanosti.

Zatim se šest mjeseci znanstveno usavršavao u eksperimentalnoj embriologiji u Hubrechtovu laboratoriju u nizozemskom gradu Utrechtu. Od 1961. bio je zaposlen u Zavodu za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu sve do umirovljenja 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U svom znanstveno-nastavnom vijeku prošao je sve stupnjeve - od asistenta do redovitog profesora. Bio je član više znanstvenih i stručnih društava, a za svoj rad 1988. nagrađen je Republičkom nagradom "Ruđer Bošković".

Akademik Švajger je za člana suradnika izabran 1980. i ponovno izabran 1990., a redovitim članom HAZU-a postaje 2000. Objavio je mnoge znanstvene radove, a bio je i voditelj i koordinator više projekata.

Njegovom su smrću HAZU i njegov Razred za prirodne znanosti ostali bez svog istaknutog člana, izvijestio je glavni tajnik HAZU-a akademik Andrija Kaštelan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara