PREMINUO AMERIČKI SLIKAR WALLY HEDRICK, ČLAN BEAT GENERACIJE

Slikar Wally Hedrick, ikonoklast i jedan od vođa "beat generacije" iz San Francisca, preminuo je u 75. godini, javljaju mediji u petak. L

Hedrick je umro od zatajenja srca u svojem domu u okrugu Sonoma 17. prosinca, izjavila je obitelj.

Hedrick je bio plodan slikar, čija djela rese galerije uz slike Jacksona Pollocka, Brucea Connera, Jay De Feo i Deborah Remington.

Osnovao je The Six Gallery, glavno mjesto okupljanja umjetnika i pisaca "beat generacije" 1950-ih, gdje je Allen Ginsberg prvi put pročitao svoju pjesmu "Howl".

Usprkos tome što je bio poznat slikar, Hedrick je izbjegavao umjetničke krugove i rijetko se pojavljivao u javnosti, čak i na vlastitim izložbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Imao je odnos ljubavi i mržnje s umjetničkim svijetom, želio je i nije želio biti njegov dio", rekla je Catherine Conlin, njegova životna suputnica zadnjih 13 godina.

Pozvan 1951. u američku vojsku protiv svoje volje, Hedrick se nakon iskustva u Korejskom ratu u slikanju posvetio antiratnim temama. Prosvjedujući protiv Vijetnamskog rata, otkazao je svoja predavanja na Institutu za umjetnost San Francisca, gdje je podučavao.

"Tijekom dva semestra postavio je veliki natpis 'Satovi otkazani do završetka rata'", kaže njegov sin Max La Riviere-Hedrick.

Hedrick je bio oženjen Jay De Feo, poznatoj po slici "The Rose". Brak je završio razvodom.

Hedrickova djela stalni su dio postave Muzeja moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara