Preminuo bivši predsjednik NK Osijek i kontroverzni poduzetnik Antun Novalić

Tekst: J.C.
Foto: Nacional

UTAKMICA Prve HNL između Slaven Belupa i Osijeka započela je minutom šutnje, nakon što je na stadion oko pola sata prije utakmice stigla vijest da je preminuo bivši predsjednik NK Osijek Antun Novalić. Novalić je u 58. godini izgubio bitku s rakom.

Novalić je za života bio vrlo kontroverzna osoba. Bivši predsjednik Osijeka, koji se nakon nogometa prebacio u odbojku i preuzeo ženski odbojkaški klub Pivovara Osijek, stvorio je moćan koncern tvrtki na čelu s Gradskom bankom, a protiv njega je vođeno nekoliko sudskih procesa vezanih upravo uz tu banku, ali i uz transfere nogometaša NK Osijek.

U srpnju 2007. gpodine oslobođen je optužbi da je od 1996. do 2001. godine protuzakonito prisvojio 57 milijuna kuna od transfera nogometaša Petra Krpana, Marka Babića, Jurice Vranješa, Igora Pamića i Tončija Žilića. Postupkom je utvrđeno da je Novalić osobnim novcem plaćao spomenute nogometaše, ali i druge igrače NK Osijeka, iako je to trebala biti obveza kluba te da su između Novalića, NK Osijeka i tih igrača sklopljeni sponzorski ugovori kojima se prava iz transfera igrača prenose na Novalića.

U obrazloženju presude je sudac Zvonko Vekić "oprao" Novalić od svih optužbi, navevši kako je on postao predsjednik NK Osijeka 1995. godine, kada je klub bio u financijskoj krizi, a račun mu je bio blokiran. Tijekom idućin nekoliko godina Novalić je uspješno osiguravao sredstva za rad kluba i to kreditima i pozajmicama preko tvrtki u kojima su on ili članovi njegove uže obitelji bili jedini osnivači, tvrtki iz Koncerna Novalić te pozajmicama preko osječke Gradske banke, u kojoj je Novalić, osobno i preko svojih poduzeća, bio većinski vlasnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara