Preminuo neokrunjeni kralj romske glazbe Šaban Bajramović

ROMSKI pjevač, kompozitor i pjesnik Šaban Bajramović preminuo je danas na kardiološkoj klinici Kliničkog centra Niša.

Mediji su tek prije nekoliko dana izvjestili kako Bajramović živi u neimaštini. Da je Bajramović pred kraj života uistinu živio na samom dnu egzistencijalne ljestvice, potvrđuje činjenica kako mu je nedavno srpski ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić uručio jednokratnu novčanu pomoć u visini od 100 tisuća dinara.

Bajramović je krajem prošle godine imao srčani napad, a otad je vrijeme provodio u bolnicama u Nišu i Sremskoj Kamenici. Pomoć je dobio jer nije imao mirovine, niti ikakvih primanja, a njegova životna ušteđevina u visini od 700 eura, koje je Bajramović čuvao za crne dane, ukradena mu je nedavno kad mu je provaljeno u kuću.

Nevjerojatni glazbeni talent otkriven - u zatvoru

Bajramović se rodio 1936. godine u Nišu, a školu je napustio već nakon četvrtog razreda, da bi se uskoro u potpunosti posvetio glazbi. Kao devetnaestogodišnjak zbog djevojke je pobjegao iz vojske, zahvaljujući čemu je tri godine života ostavio u zatvoru na Golom otoku. Tog se razdoblja svog života Bajramović u intervjuima nije htio prisjećati, iako je priznao da je "u zatvoru preživio jer je bio odličan golman".

Upravo tamo se počeo ozbiljnije baviti glazbom, svirajući u zatvorskom orkestru, u kojem je zavolio Louisa Armstronga i Franka Sinatru, ali oni nisu utjecali na glazbu koja ga je na kraju i proslavila.

Godine 1964. izdao je svoju prvu ploču i počeo svoj nevjerojatni glazbeni uspon i plodonosnu karijeru. Do danas je, naime, izdao dvadesetak albuma i pedeset singlova, a skladao je oko 650 pjesama. Prvu veću zaradu potrošio je na stvari o kojima je sanjao kao dijete - kupio je bijeli Mercedes i angažirao dvojicu tjelohranitelja, a luksuzno vozilo izgubio je nedugo nakon toga za kockarskim stolom, za kojim je, prema vlastitom priznanju, "prosjedio godine i godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to što je poznat kao "neokrunjeni kralj romske glazbe", Bajramovića se smatra i glazbenikom od kojih su drugi najviše krali, o čemu je iskreno progovorio u nekoliko prilika. "Čujem kako sada 'kojekakve' pjevačice dobivaju nacionalne mirovine. Otpjevale su dvije tri pjesme, kojih se nitko ne sjeća. S druge pak strane 'Đelem, đelem' vrti se po svim radio stanicama. A pjevaju je drugi. Pokrali su mi više od 100 pjesama, a u životu sam ih napravio oko 400. Meni za to nitko ne plaća. Mnogi su pokrali moje pjesme, među njima i Bregović i Kusturica. Uostalom, pjesma 'Mesečina' je moja", rekao je u jednom od posljednjih intervjua - ponižen i gotovo nepokretan u bolesničkoj postelji.

"Njegov glas mješavina je najboljeg - jazza, fada i pravog Balkana"

Kao glumac pojavljivao se u filmovima "Nedeljni ručak" i "Anđeo čuvar" Gorana Paskaljevića, "Gypsy Magic" Stoleta Popova i "Crna mačka - beli mačor" Emira Kusturice.

Iako ga mnogi osuđuju zbog životnog stila, koji je uključivao žene, alkohol i kocku, glazbeni kritičari diljem svijeta priznaju mu neosporan glazbeni utjecaj i "život" kojeg je unio u tradicionalnu balkansku glazbu. "Riječ je o ogromnom talentu koji ruši sve nacionalne barijere i osvaja iskrenošću i neposrednošću. Njegov glas mješavina je najboljeg - jazza, fada i pravog Balkana", pisali su svojedobno britanski glazbeni kritičari o pjevaču koji je legendarnim pjesmama i izvedbama već našao svoje mjesto u glazbenoj vječnosti.

K.C., D.K.
Foto: sabanbajramovic.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara