Preminuo Papa Ivan Pavao II

VATIKANSKA televizija objavila je kako je Papa Ivan Pavao II., duhovni vođa više od milijarde katolika, preminuo u subotu u 21:37.

>>> Biografija Pape Ivana Pavla II

>>> Prvi slavenski papa,  putnik,  poliglot, književnik

>>> Kronologija: Život i pontifikat Ivana Pavla II

>>> Što znači Papina smrt za Hrvatsku?

>>> Kronologija Papinih posjeta Hrvatskoj

>>> Opis vatikanske procedure verifikacije Papine smrti

>>> Tradicijske i suvremene norme što prate smrt pape

>>> Procedura izbora novog pape

Nakon što je glasnogovornik Vatikana, Joaqin Navarro-Vells, potvrdio Papinu smrt, vatikanska je televizija u eter emitirala samo jednu rečenicu: "Anđeli te očekuju".

"Sveti Otac umro je večeras u 9:37 u svom privatnom apartmanu. Pokrenute su sve procedure koje je Ivan Pavao Drugi zapisao 22. veljače 1996. u dokumentu "Universi Dominici Gregis". - kazao je Navarro.

Papa je umro nakon značajnog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, koje je posljednja dva dana bilo sve gore, tako da su i sami vatikanski dužnosnici u petak i subotu najavili kako je Papa na samom kraju svog životnog puta.

Vijest o Papinoj smrti objavljena je nakon molitvenog bdijenja koje je počelo u 21.00 sat i u kojemu je sudjelovalo oko 60.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatikanski dužnosnici su vjernicima okupljenima na Trgu Sv. Petra potvrdili vijest o Papinoj smrti, te najavili da će u nedjelju u 10:30 na glavnom vatikanskom trgu biti održana misa zadušnica za Papu.

Kardinal Angelo Sodano, vodio je molitvu pred oko 70,000 okupljenih vjernika na Trgu Sv. Petra.

Izvori iz Vatikana tvrde da je Papa "preminuo u miru". Posljednje uznemirujuće izvješće o Papinom zdravstvenom stanju došlo je u 19:20, pri čemu je istaknuto da je Papino stanje zbog visoke temperature izuzetno teško.

Ivan Pavao II. svijest je, prema vatikanskim izvorima, počeo gubiti u subotu prijepodne. No, u u priopćenju objavljenom u 19:20 rečeno je kako Papa "na ispravan način odgovara na pitanja najbližih i suradnika", što je tisućama vjernika okupljenih na Trgu Sv. Petra dalo tračak nade.

Papa je svoje posljednje riječi, napisane na komadu papira, predao osobnom tajniku Stanislawu Dzsiwiszu.

Na papiru je pisalo: "Radostan sam, budite i vi. Molimo zajedno u radosti, Djevici Mariji povjeravam se s radošću."

Papa će zaigurno ostati upamćen kao jedan od najvećih i najznačajnijih ljudi 20. stoljeća, te kao papa s trećim najdužim pontifikatom u povijesti Katoličke crkve, čak 26 godina, tokom kojih je posjetio 120 zemalja.

Poslije papine smrti crkvu preuzima kardinal kamerlengo Eduardo Martinez Somalo koji treba pripremiti konklavu na kojoj će biti izabran novi papa. Dekan kardinalskog zbora Jozeph Ratzinger treba sazvati kardinalski zbor.

Uskoro će se u Rimu okupiti 117 kardinala koji imaju pravo birati papu te bi u roku od 15 do najviše 20 dana trebali početi izbor novoga pape. U roku od 4 do 6 dana Ivan Pavao Drugi bi trebao biti pokopan.

Pretpostavlja se da će biti pokopan u bazilici Sv. Petra u Rimu, ako nije drugačije odredio u svom testamentu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara