Preminuo Paul Tibbets, čovjek koji je bacio atomsku bombu na Hirošimu

Preminuo Paul Tibbets, čovjek koji je bacio atomsku bombu na Hirošimu

PAUL TIBBETS, pilot američkog bombardera Enola Gay, koji je 6. kolovoza 1945. izbacio prvu ikad bačenu atomsku bombu - onu koja je sravnila Hirošimu sa zemljom, preminuo je u 92. godini, prenosi Reuters.

Tibbets je preminuo u svom domu u Columbusu, u američkoj saveznoj državi Ohio. Uzrok njegove smrti je nekoliko moždanih udara koje je pretrpio te zatajenje srca.

Kao iskusni pilot, koji je u nekim od svojih prvih misija tijekom Drugog svjetskog rata bombardirao njemački teritorij, Tibbets je kao 30-godišnji pilot B-29 bombardera Enola Gay, koji je ime dobio po njegovoj majci, poslan u ubilačku misiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon šestosatnog leta prema Japanu, Tibbetova je posada na Hirošimu 6. kolovoza 1945. godine, u 8.15 sati, bacila prvu atomsku bombu, nazvanu "Maleni dječak" ("Little Boy").

"Da je Dante tada bio s nama u avionu, bio bi zgrožen. Grad kojeg smo samo nekoliko trenutaka ranije vidjeli jasno, obasjanog jutarnjim suncem, sada je nestao u groznom oblaku dima i vatre", rekao je kasnije Tibbets.

Bomba bačena tog jutra, odmah je ubila oko 78 tisuća ljudi. Do kraja 1945. godine, broj poginulih je dosegao 140 tisuća. Tibbets je u kasnijim intervjuima rekao kako nikad nije požalio zbog odluke da se baci bomba. Vojsku je napustio 1966. godine.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara