Preminuo posljednji francuski veteran Prvog svjetskog rata

Preminuo posljednji francuski veteran Prvog svjetskog rata

FRANCUSKA je jučer simbolički zatvorila jedno poglavlje svoje povijesti nakon što je u 111. godini života preminuo Lazare Ponticelli, posljednji veteran francuske vojske u Prvom svjetskom ratu.

Ponticelli je uspio nadživjeti 8,4 milijuna svojih suboraca, a umro je jučer u svom domu u pariškom predgrađu Kremlin-Bicetre.

"Zahvaljujući njemu i njegovoj generaciji danas živimo u mirnoj Europi", prokomentirao je Ponticellijevu smrt predsjednik Nicolas Sarkozy, najavivši svečani pogreb u ponedjeljak.

Ponticelli je bio rodom iz Italije. Rođen je 7. prosinca 1897. godine u Betoli u sjevernom dijelu Italije. Kao 9-godišnji dječak je, nastojeći izbjeći siromaštvo, emigrirao u Francusku gdje su mu radila braća. Vrlo brzo je zavolio svoju novu domovinu i, kao što je sam kasnije govorio, iz "osjećaja zahvalnosti" odlučio je braniti kada je zaratila s Njemačkim Carstvom 1914. godine.

Kao talijanski državljanin nije imao izbora nego da se priključi Legiji stranaca, a tom prilikom je lagao o svojim godinama.

Ponticellijeva postrojba je poslana na dio fronte u šumovitoj oblasti Argonne, gdje je nekoliko godina proveo kopajući rovove i grobove za svoje suborce. Jednom je prešao na "ničiju zemlju" kako bi spasio jednog od svojih ranjenih drugova, koji je nakon okršaja ostao bez noge. Nesretnog vojnika bolničari se nisu usudili spasiti, a Ponticelli kaže kako nije mogao trpjeti njegovo zapomaganje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je godine 1915. Italija stupila u rat na strani Antante, Ponticelli je protiv svoje volje poslan u njenu vojsku, gdje je služio u pukovniji alpinaca te se borio protiv austro-ugarskih snaga. Iz tog razdoblja Ponticelli se prisjećao druženja i razmjene duhana sa svojim austro-ugarskim neprijateljima, ali i mljekarice koja mu je čitala i pisala pisma, s obzirom da je sam bio nepismen.

Rat je završio 1918. godine, a tri godine kasnije Ponticelli se vratio u Francusku. Tamo su mu braća osnovala tvrtku za izradu dimnjaka koja i dan-dana posluje. Godine 1939. je konačno postao francuskim državljaninom.

Ponticellijeva obitelj je bila protiv državnog pogreba, međutim sam Ponticelli je pristao, ali pod uvjetom da se ne oda počast njemu osobno, nego i svim drugim "poiluima" - veteranima Prvog svjetskog rata.

U svijetu danas živi 13 veterana Prvog svjetskog rata, kao i još dvojica, čije tvrdnje o sudjelovanju nisu potvrđene. Najstariji je Henry Allingham, rođen 6. lipnja 1896. godine, koji je kao britanski mornarički avio-mehaničar služio u velikoj pomorskoj bitci kod Jyllanda, a uživa i u tituli najstarijeg Europljanina.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara