Preminuo španjolski pisac Terenci Moix

ŠPANJOLSKI pisac Terenci Moix, jedno od najpoznatijih imena suvremene španjolske književnosti, preminuo je u srijedu u Barceloni u 61. prvoj godini od posljedica duge i teške bolesti.
Terence Moix, pravim imenom Ramon Moix Messeguer, najveći je uspjeh postigao romanom "No Digas que fue un sueno" (Ne reci da je to bio san), koji je 1986. nagrađen nagradom Planeta, jednom od najznačajnijih nagrada za književnost na španjolskom jeziku, i prodan u više od milijun primjeraka.

Spisateljsku karijeru počeo je esejima o filmu, a prvi roman "Olas sobre una roca desierta" (Valovi na napuštenoj stijeni) objavio je 1969.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njegovi putopisi i romani u kojima je miješao povijest i fikciju, među kojima su "Terenci del Nilo", "Cronicas Italianas", "Tres Viajes Romanticos" i "El Sueno de Alejandria", rezultat su njegove očaranosti Italijom, Grčkom i osobito starim Egiptom.

Prvi dio njegovih memoara "El cine de los sabados" (Kino subotom), izdan 1990., također je potukao rekorde prodaje i pokupio pohvale kritike, kao i iduća dva djela pod naslovom "El Beso de Peter Pan" iz 1993. i "Extrano en el paraiso" iz 1998. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara