Preminuo ugledni holivudski glumac Jack Warden

JACK WARDEN, jedan od najuglednijih i najprepoznatljivijih holivudskih glumaca u prošlom stoljeću, u srijedu je preminuo u njujorškoj bolnici. Jučer je s tom viješću svijet upoznao Sidney Pazoff, njegov poslovni menadžer.

Jack Warden se rodio 1920. godine u Newarku kao John H. Lebzelter. Mladost je bila obilježena siromaštvom koja ga je nagnala da okuša sreću kao profesionalni boksač, a kasnije i mornar. Godine 1942. se za vrijeme drugog svjetskog rata priključio elitnoj 101. zračno-desantnoj diviziji, a nakon što je ranjen jedan od suboraca u bolnici mu je posudio knjigu dramskih tekstova da prekrati dosadu. To je Wardenu dalo ideju da se okuša u glumi.

Warden je nakon rata karijeru započeo na njujorškim kazališnim daskama, da bi s 1950-ih dobijao manje karakterne uloge u holivudskim filmovima, uključujući neke od klasika kao "Odavde od vječnosti". Ipak, najbolji dojam je ostavila uloga nestrpljivog porotnika u filmu "12 gnjevnih ljudi" 1957. godine, nakon koje se nametnuo kao jedan od najpouzdanijih karakternih glumaca u Hollywoodu.

Otada je često dobijao uloge strogih, ali pravednih likova koji su služili kao mentori i zaštitnici glavnim junacima, mada se pamte i uloge u kojima je tumačio negativce. Pored filmova, nastupao je i na televiziji te 1971. godine dobio prestižnu nagradu "Emmy" za glavnu ulogu u TV-filmu "Brianova pjesma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih je godina morao završiti karijeru zbog zdravstvenih problema. Pazoff tvrdi da se njegovo stanje bitno pogoršalo u posljednjih mjesec dana te da su mu jednostavno otkazali svi organi.

Warden je iza sebe ostavio dugogodišnju djevojku Maruchu Hinds, kao i suprugu.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara