Preminuo ugledni holivudski režiser Sydney Pollack

SYDNEY POLLACK, ugledni holivudski glumac, režiser i producent ovjenčan Oscarom je jučer preminuo u 74. godini života.

Pollack je rođen 1. srpnja 1934. godine u obitelji židovskih imigranata iz Rusije u gradu Lafayette u državi Indiana. Studirao je glumu u uglednoj njujorškoj glumačkoj školi Neighborhood Playhouse gdje je nakon diplome postao nastavnik te upoznao učenicu Claire Griswold, s kojom se vjenčao 1958. godine i imao troje djece.

Krajem 1950-ih je napustio New York kako bi se bavio glumom u Hollywoodu, ali je otkrio da se bolje nosi iza kamere. Nakon režijskog rada na televiziji godine 1965. je imao zapaženi filmski debi s filmom "The Slender Thread", napetim trilerom o mladom volonteru u centru za psihološku pomoć koji nastoji locirati ženu koja je popila smrtonosnu dozu pilula za spavanje.

I nakon toga su slijedili veliki uspjesi, uključujući neke od najzapaženijih filmova 1970-ih, odnosno razdoblja koje se smatra svojevrsnim zlatnim dobom Novog Hollywooda. To uključuje naslove kao što su "Konje ubijaju, zar ne?", "Jeremiah Johnson" i "Tri kondorova dana".

Osamdesetih oduševio sa "Tootsie" i filmom "Moja Afrika"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1982. je zabilježio i uspjeh s komedijom "Tootsie", gdje je zapažen i kao tumač sporedne uloge glumačkog agenta. Najveći Pollackov uspjeh bio je "Moja Afrika", adaptacija autobiografskom romana Karen Blixen za koji je 1986. godine dobio Oscara.

Iako su njegovi kasniji filmovi publiku, a i kritiku, uglavnom ostavljali ravnodušnim, Pollack je kao producent i ugledni karakterni glumac očuvao reputaciju holivudskog velikana. Pollack je umro u svom domu u Pacific Pallisadesu od raka pluća, okružen s obitelji.

D.A. 

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara