Preminuo zadnji živući časnik Wermachta koji je sudjelovao u atentatu na Hitlera

NIJEMAC Philipp Freiherr von Boeselager, posljednji živući član skupine atentatora na Adolfa Hitlera, preminuo je jučer u 90. godini života. Riječ je poznatim zavjerenicima iz samog vrha Wermachta koji 20. srpnja 1944. godine nisu uspjeli u namjeri ubojstva Hitlera u akciji "Walkira".

Hitler je tada neobičnom igrom sudbine, preživio eksploziju podmetnute bombe u baraci gdje se održavao sastanak Wermachtovih oficira.  Boeselager je, također, godinu dana prije tog događaja držao pištolj u ruci kojim je trebao ubiti Hitlera i Heinricha Himmlera u časničkoj menzi, no niti taj pokušaj atentata nije uspio.  

Nakon rata kada su saveznici otkrili Boeselagerovu ulogu u dva neuspjela atentata na Hitlera odlikovan je od strane poslijeratne Njemačke, kao i Francuske. Posljednjih godina života njegovi prijatelji govorili su da je Boeselager još uvijek imao noćne more o neuspjelim atentatima.

Karizmatični grof

Svakako najintrigantniji pokušaj je onaj iz 1944. godine, koji je i danas predmet brojnih analiza, a i sljedećeg blockbustera Toma Cruisea koji završava film "Walkira", a kojemu se radnja odvija upravo oko tog događaja. 

Među brojnim visokim časnicima, uključujući von Boeselagera,  isticao se karizmatični grof Claus Schenk von Stauffenberg, tada 36-godišnjak, koji je postao jedan od vođa otpora u samom vrhu oružanih snaga.

Povijest kaže kako su urotnici prikupili informacije o zločinima koje su počinili nacisti, pripremili projekte o budućnosti Njemačke i planirali uspostavu nove vlasti s namjerom da okončaju rat.

Ubiti Hitlera i završiti rat

Plan akcije bio je da se u stožeru "Vučji brlog", gdje je Hitler razmatrao stanje na ruskoj bojišnici s tadašnjom vojnom vrhuškom, za vrijeme sastanka postavi bomba koja je trebala eksplodirati i ubiti Hitlera. Stauffenberg i njegov pobočnik trebali su aktivirati detonatore na dvjema bombama i staviti ih u Stauffenbergovu aktovku kako bi eksplodirale kasnije. No, zbog poteškoća na koje su naišli, uspjeli su aktivirati samo jedan detonator.

Na početku sastanka sve je išlo dobro, Stauffenberg je uspio ostaviti aktovku kraj Hitlera, te izašao vani pod izlikom da mora telefonirati. Čudan splet okolnosti dogodio se kada je malo kasnije jedan od časnika gurnuo aktovku koja mu je smetala te ju je pomaknuo uz jednu od dviju postraničnih nogu stola. Bomba je eksplodirala dvadeset minuta kasnije upravo u trenutku kada se Hitler nagnuo nad stol da bi razmotrio zemljovide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poginulo je pet od 24 osobe koje su se nalazile u prostoriji, a ostale su ranjene. Hitler je prošao tek s nekoliko ogrebotina, jer ga je zaštitila noga masivnog hrastovog stola. Stauffenberg i još trojica časnika-urotnika uhićeni su još istog dana i strijeljani.

Mišljenje o nacistima promijenio je u Rimu

Boeselager je bio 25-godišnjak kada je uključen u zavjeru, a njegova uloga bila je da nakon ubojstva Hitlera napusti liniju fronte na istoku Europe, te se hitno uputi u Berlin gdje je trebao držati pod nadzorom bitne dijelove grada kako situacija ne bi izmaknula kontroli nakon Hitlerove smrti. 

Upravo zbog svoje uloge koja je trebala uslijediti nakon atentata nije bio otkriven od strane nacista i uspio je preživjeti. Zanimljivo je da se njegovo mišljenje o nacistima promijenilo 1942. godine u Rimu, kada je primio vijest o tome da je pet građana ubijeno od strane nacista samo zbog njihove nacionalnosti.

Kasnije se zajedno sa svojim zapovjednikom Güntherom von Klugeom pridružio urotnicima kojima je bio glavni cilj ubojstvo Hitlera i uspostava nove vlasti. 

Boselager je trebao hicem iz pištolja likvidirati Hitlera i Himmlera

Prvi pokušaj urotnika dogodio se u ožujku 1943. godine kada su Hitler i Heinrich Himmler zajedno došli na frontu posjetiti Klugeove trupe. Tada je Boeselageru predan pištolj "Walther PP" kojima je trebao ubiti Himmlera i Hitlera za vrijeme ručka u časničkoj menzi. No, budući je Himmler napustio ručak ranije, odustalo se od atentata. Tada je procijenjeno kako se ubojstvom Hitlera, a ostavljanjem na životu Himmlera neće moći puno učiniti na svrgavanju režima i uspostavi nove vlasti.   

Posljednji razgovor u filmu Tom Cruisea

Poslijeratna Njemačka obilježava obljetnicu neuspjela atentata na Hitlera, a mnogi taj pokušaj ocjenjuju kao  "jednu od najvećih tragedija 20. stoljeća". Od 20. srpnja 1944. do kapitulacije Njemačke u svibnju 1945., osim Židova u konclogorima, poginulo je četiri milijuna Nijemaca, milijun i pol pripadnika sovjetske Crvene armije i više od sto tisuća američkih i britanskih vojnika.

Prije dva tjedna Boeselager je dao posljednji "video" intervju u kojem je još jednom objasnio detalje operacije "Walkira". Njegov razgovor bit će prikazan u dokumentarcu koji će se naći kao dodatak filma "Walkira" kojeg upravo snima Tom Cruise. Dokumentarac kao i film trebao bi izaći u proljeće sljedeće godine. 

I.Ć.
Foto:Die Welt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara