Prenose ga tigrasti komarci: Epidemija virusom zika započela na Martiniqueu i u Gvajani

Prenose ga tigrasti komarci: Epidemija virusom zika započela na Martiniqueu i u Gvajani

Foto: Shutterstock

EPIDEMIJA virusom zika počela je na Martiniqueu i u Gvajani, objavilo je francusko ministarstvo zdravlja, a radi se o virusu iznimno opasnom za trudnice jer može uzrokovati deformacije ili čak smrt djeteta, pišu francuski mediji. Virus se prenosi s čovjeka na čovjeka putem uboda tigrastog komarca i može prouzročiti neurološke komplikacije.

Osim Martiniquea i Gvajane, pogođeni su i Portoriko, Brazil, Kolumbija, Salvador, Gvatemala, Haiti, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj,  Surinam i Venezuela. Za tu bolest nema lijeka kao ni cjepiva, već se samo ublažavaju simptomi. Oni su slični simptomima gripe, uz osip po koži, i manifestiraju se 3 do 12 dana nakon uboda.

Kod trudnica, virus može biti prenesen na fetus i dovesti do deformacija ili čak do smrti. Prvi slučajevi zabilježeni su krajem prosinca. Na Martiniqueu je zabilježeno 47 potvrđenih slučajeva infekcije virusom zika a u Gvajani 15.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trudnice moraju provoditi pojačane mjere zaštite i odmah otići liječniku u slučaju pojave simptoma", kaže francusko ministarstvo zdravlja.

SAD pozivaju trudnice da izbjegavaju putovanja u pogođena područja.

"Trudnice, bez obzira u kojem se stupnju trudnoće nalazile, moraju odgoditi putovanja u zone u kojima je zabilježen virus zika", kaže američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara