Prepravljaljući mobitele oštetili HT i pretplatnike za 900.000 kuna

Prepravljaljući mobitele oštetili HT i pretplatnike za 900.000 kuna
ZAGREBAČKA policija otkrila je četveročlanu kriminalnu skupinu koja je pomoću računala i druge sofisticirane opreme prepravljala mobitele, oštetivši pritom Hrvatski telekom i njegove pretplatnike za gotovo 900 tisuća kuna.

Prvoosumnjičeni je 38-godišnjak kojega se tereti da je u dogovoru s ostalim osumnjičenima korištenjem prijenosnog računala Acer, te skenera i laserskog printera, krivotvorio novčanice od 200 kuna i više osobnih isprava, putovnica, vozačkih dozvola i bankovnih kartica koje su prethodno izgubljene ili ukradene. Krivotvorenim ispravama koristila su se ostala trojica osumnjičenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vođu skupine sumnjiči se i da je uz pomoć računala, mobitela i ručne radio stanice neovlašteno prisluškivao razgovore na mobilnoj mreži 099 i snimao, kako kažu, frekventnu modulaciju. Nakon toga je pomoću osobnog računala i drugih uređaja obrađivao signale i iz njih dobivao podatke o pozivnom broju pretplatnika s pripadajućim kodom. Policija sumnja da je potom nepoznatim osobama, uz novčanu naknadu, duplicirao pozivni broj i kod u njihove mobilne uređaje.

Koristeći se takvim mobitelima te su osobe razgovarale na račun pravih vlasnika brojeva. Do sada je utvrđeno da su Hrvatski telekom i njegovi pretplatnici oštećeni za gotovo 900 tisuća kuna.

Protiv osumnjičenih je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog krivotvorenja isprava te kažnjivih djela izrade, nabavljanja, posjedovanja, prodaje ili davanja na uporabu sredstava za krivotvorenje isprava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara