Presedan na Ustavnom sudu zbog odbijanja državljanstva

U praksi Ustavnog suda po prvi se put dogodilo da se najavljenim izdvojenim mišljenjima dvoje sudaca naknadno pridružilo još troje.

Odluka Ustavnog suda kojom se potvrđuje uskrata prava na hrvatsko državljanstvo nevjenčanoj majci troje djece hrvatskih državljana prihvaćena je sredinom prosinca sa sedam glasova za i pet protiv. Suprotno većini suci Petar Klarić, Ivan Matija, Jasna Omejec, Agata Račan i Smiljko Sokol smatrali su da nadležna upravna tijela i Upravni sud nisu postupili zakonito kada su odbili zahtjev majke za hrvatskim državljanstvom zbog toga što nije vjenčana i što je nepismena.

U vrijeme podnošenja ponovljenog zahtjeva za primitaka u državljanstvo, 1998., Milena Oršuš imala je troje djece, a u vrijeme rješavanja ustavne tužbe, sredinom prosinca prošle godine, petero.

Na sjednici na kojoj je odluka donesena sutkinje Omejec i Račan, kako je to i propisano Poslovnikom, najavile su izdvojeno mišljenje.

Međutim, uz odluku Ustavnog suda u Narodnim novinama objavljena su i najavljena izdvojena mišljenja sutkinje Račan i Omejec kojoj su se pridružila i tri suca, iako to nisu najavili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U tim se mišljenjima ponavljaju razlozi zbog kojih petero sudaca smatra da je nevjenčana majka, rođena u BiH, unatoč tome što nije u bračnoj zajednici i što je nepismena, a što nije nepobitno utvrđeno, trebala dobiti državljanstvo, a ne ostati u statusu stranca.

Smatraju, naime, da se ne radi o slučaju klasičnog stranaca, već "tranzicijskom i sukcesijskom problemu" nastalom raspadom bivše zajedničke države jer podnositeljica tužbe u Slavonskom Brodu živi još od 1987.

Osobita se pozornost u oba mišljenja posvećuje ustavnim odredbama po kojima je obitelj pod osobitom zaštitom države i po kojima se svakom jamči poštivanje i pravna zaštita njegovog osobnog i obiteljskog života. Sukladno tim odredbama, zbog zaštite obitelji, trebalo je odobriti hrvatsko državljanstvo jer je zaštita svake, pa i obitelji Oršuš u interesu Hrvatske, zaključilo je petero sudaca.

Oni smatraju da pitanje prava na državljanstvo majke hrvatskih državljana i izvanbračne supruge hrvatskog državljana koja je trajno s obitelji nastanjena u Hrvatskoj, a proglašena je strancem uslijed raspada bivše države, prerasta u pitanje njenih ljudskih prava.

Stoga petero ustavnih sudaca smatra pogrešnima odluke nadležnih upravnih tijela, Upravnog suda, a u konačnici i Ustavnog suda kojima je Mileni Oršuš uskraćeno pravo na hrvatsko državljanstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara