Presuda o vojnoj obvezi u Njemačkoj

ODREDBA o vojnoj obvezi u Njemačkoj, zbog toga što se odnosi samo na osobe muškog spola, ne kosi se s važećim europskim zakonima, presudio je danas Sud pravde Europske unije u Luxembourgu, obrazlažući svoju presudu time da organizacija vojnih snaga u pojedinim europskim zemljama ne potpada pod zajedničku europsku jurisdikciju.

Današnjom presudom je odbijena žalba jednog njemačkog studenta prava. On je tužbom htio dokazati da je u usporedbi sa svojim kolegicama ženskog spola zakinut glede karijere jer one, zbog toga jer ne potpadaju pod vojnu obvezu, mogu godinu dana prije stupiti u radni odnos.

Dvadesetogodišnji student je tužbom htio dokazati da je vojna obveza kao takva diskriminirajuća te da je treba ukinuti. Sud pravde EU je ocijenio da se zakonske odredbe Europske unije glede spolne ravnopravnosti prilikom zapošljavanja doduše mogu primijeniti i unutar vojnih snaga ali da je odluka Savezne Republike Njemačke da jedan dio vojnih snaga popuni primjenom vojne obveze dio vojne strategije jedne zemlje što ne potpada pod nadležnost europskih pravnih instanci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stoga, kako stoji nadalje u obrazloženju presude, za njemačke vlasti, u smislu europskih zakonskih normi o ravnopravnom odnosu prema spolovima, ne postoji obveza proširenja vojne obveze na žene ili njeno ukidanje.(Hina) nkre sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara