Preustroj obrane i vojnih snaga u BiH mora se ubrzati

Odlukom Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Paddyja Ashdowna, do kraja ovog tjedna bit će uspostavljeno povjerenstvo za preustroj obrambenog sustava te zemlje čija je zadaća definirati ustavne i prave zapreke koje onemogućavaju funkcioniranje učinkovitog zapovjednog i nadzornog sustava nad oružanim snagama koji bi funkcionirao na državnoj razini.

Glasnogovornik Ashdownova ureda (OHR) Mario Brkić izjavio je u utorak u Sarajevu kako će se na čelu ovog povjerenstva nalaziti iskusni američki diplomat James Locher.

On je dugogodišnji profesionalni djelatnik Povjerenstva američkog Senata za nadzor nad oružanim snagama a predvodio je radnu skupinu koja je pripremila dokument o preustroju obrane Sjedinjenih Država poznat pod nazivom Goldwater-Nichols Act iz 1986. godine. Taj je dokument predstavljao možda najznačajniju odluku o preustroju sustava američke obrane.

Sve do nedavno James Locker bio je članom radne skupine koja je pripremala novu doktrinu nacionalne sigurnosti SAD za 21. stoljeće. Pod njegovim predsjedavanjem predstavnici vlasti BiH, njenih entiteta te međunarodnih organizacija koje djeluju u toj zemlji, morat će postići suglasnost o načinu na koji će se uspostaviti demokratski nadzor nad oružanim snagama na državnoj razini, kakvoga do sada nije bilo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik SFOR-a Jeff Coverdale najavio je kako će se istodobno nastaviti pregovori najviših bosanskohercegovačkih i entitetskih dužnosnika zaduženih za pitanja obrane i vojnih snaga o novom ustroju vojske u BiH. Coverdale je kazao kako se na sastanku što će se u Banja Luci održati 9. svibnja očekuju dalji koraci ka uspostavi profesionalne, racionalne i preustrojene vojske u BiH.

On je istaknuo kako zapovjednik SFOR-a general William Ward očekuje od domaćih vlasti da same ponude model ustroja oružanih snaga u BiH.

(Hina) rm sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara