Previše je previše

Previše je previše

PRILIČNO je glupo napisati istu stvar dva puta, ali što da čovjek radi kad se suoči s dvije afere koje na identičan način oslikavaju identičan pristup rada najviših državnih organa. Ne mogu vam u tjedan dana izletjeti i KIM i Istra, pa da još usto vi glavom i bradom stojite kao odgovorni čovjek za obje afere (pored toga što vam je malo prije toga izletio Maestro, za koji također snosite odgovornost), a da ne dobijete otkaz. Dakle, ponovit ćemo isto što smo napisali prije dva dana: Koliko gadno Damir Polančec mora zeznuti da bi dobio otkaz?

Tu su sad gotove kalkulacije, nema više pravog i krivog trenutka da se Polančeca makne iz vlade, nema ni dobrih ni loših poteza, nema dobivanja i gubljenja političkih bodova, zaboravimo izbore, ovo je najobičnije pitanje zdravog razuma. Čak i u državi u kojoj ste, kad jednom uđete u visoke državne strukture, zaštićeniji od ličkog medvjeda, pa je mogućnost snošenja neke odgovornosti svedena na znanstvenu fantastiku, ipak postoje neke norme. Ako već predsjednik može kršiti svoje ustavne ovlasti i onda se još javno hvaliti kako je to radio za dobrobit malog čovjeka, ako već premijer može putovati u Veronu i tamo se slučajno sastajati s ljudima koji će odlučivati o prodaji glavne farmaceutske tvrtke u državi, ako pročelnik ureda u glavnom gradu može uživati u lap-danceu gole djevojke, i ako to sve prođe kao da se ništa nije dogodilo, e pa ne može se nositi glavu na panju nakon tri najveće afere cijelog ljeta i još ostati potpredsjednik vlade.

Čemu uopće tražiti Polančecovu ostavku? Ima li to nekog fundamentalnog smisla? Je li moguće da Damba vuče te poteze na vlastitu ruku? Nipošto. Sasvim je jasno tko stoji iza svega, jer ipak je to HDZ, naš osobni few-man show, u kojem pravo glasa imaju samo neki ljudi koji sjede na mjestima na kojima im se ne može učiniti ništa. Polančecova ostavka neće imati nikakav utjecaj na nastavak takve politike, a osim toga, šteta je već počinjena. Ovdje se uopće ne radi o nekoj stvarnoj odgovornosti i stvarnoj promjeni, ovo je čista stvar elementarne pristojnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponekad se mora imati dovoljno obraza da se preuzme nekakva odgovornost i da se kaže: "U redu je, zeznuli smo, evo nudimo ovo kao grančicu mira". Naravno, da je HDZ malo spretniji s političkim marketingom, mogao je ovu stvar riješiti još davno, pa je Polančec mogao odmah nakon izbijanja vijesti o Maestru podnijeti časnu ostavku. To se nije dogodilo, vjerojatno zato što je HDZ zaboravio koliko prljavog rublja ima i koliko će tog prljavog rublja biti izneseno. Sad je kasno za spašavanje situacije, jer, budimo iskreni, Polančec je zeznuo dovoljno da dobije otkaz.

Jovan Dragišić

>>Ostale komentare Indexovog novinara Jovana Dragišića možete pročitati na njegovom službenom blogu jovandragisic.bloger.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara